Wpis z mikrobloga

@Thome: no to moze trzeba przebudowac infrastrukture, w taki sposob zeby kierowca na pewno zwolnil do predkosci ktora pozwoli mu sie jak nie zatrzymac to chociaz nie zabic. W paryzu na wszystkich ulicach jest ograniczenie 30km/h
  • Odpowiedz
@qusqui21: nawet jakby wszyscy zwolnili do 10km\h to są sytuacje kiedy kierowca może być pod wpływem, może zasłabnąć, może mieć atak padaczki, może spaść mu cukier, może zasnąć. Ruszenie głową i zobaczenie czy nas nic nie zajebje mniej kosztuje niż udowodnienie swojego pierwszeństwa i hospitalizacja. Serio juz instyktu samozachowawczego nie ma? XD
  • Odpowiedz
@arturek98c: Tyle, że jest w tym jakaś logika. Jasne, że jak kogoś przerasta rozejrzenie się w dwie strony to nadaje się tylko do utylizacji, ale z drugiej strony przecież pieszy to może być osoba niepełnosprawna - niewidoma, upośledzona, pieszy może być nietrzeźwy lub naćpany, pieszym może być dziecko czy jakaś starsza osoba z demencją. Kierowca natomiast powinien być zdrowy i uważać na pasach, a nie "na zielonym robię brum".

Jak
  • Odpowiedz
@qusqui21: akurat w miastach i na pasach jest najmniej wypadków ehh. Zlikwidujmy ludzi w miastach, wtedy będzie 0 wypadków. Odkleiłeś się już o meritum, żeby zachować ostrożność nawet jeżeli ma się bezwzględne pierwszeństwo. Chyba że ufasz na tyle ludziom, żeby powierzyć swoje życie i zdrowie w imię swojej racji.
  • Odpowiedz
@arturek98c: xD wiadomo baby som złe, wiadomo tylko i wyłącznie kobiety mają takie poglądy a wiem to z mojego skomplikowanego badania posta na Facebooku. No patrzcie ja baba a rozglądam się przed wejściem na pasy, w trakcie, zwłaszcza patrzę na drugi pas, a jak przechodzę przez dwupasmową to się wręcz wychylam czy nic nie jedzie. Jak mam zielone to i tak patrzę. No i jak jadę samochodem to przed każdym
  • Odpowiedz
@qusqui21: A może jednak warto troszczyć się o siebie? Jeśli ja, jadąc autem kogoś potrącę to mi się nic nie stanie. Czy interesem pieszego nie powinno być stosowanie "zasady ograniczonego zaufania"?

Przebudować infrastrukturę... Sto tysięcy przejść dla pieszych w całej Polsce chciałbyś przebudować zamiast nauczyć ludzi myśleć?
  • Odpowiedz