Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #pracait #kryzysit #korposwiat

1) jesli klepiesz tylko jave, reacta i nigdy nie wyszedles poza to, typu kafka, spinanie serwisow na AWS, redis, to nie nazywaj sie seniorem

@Michal_Spira: ale bzdura - jeśli sklejasz z Kafki, AWS, redis to właśnie dalej jestem CRUDiarzem. Co jest trudnego w kafce czy redisie? xDDD
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: no właśnie bo jak ktoś umie użyć SDK by się połączyć z S3 czy SQS to jż myśli że "zna AWS" "jestem kuhhwa kimś"

byle małpa CRUDziarska umie zrobić upload pliku do S3 czy odczytać event z SQSa
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: jak to mawiają studenci, "to zależy" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Używanie Kafki czy też Redisa jako kolejki jest banalne. Można też wejść w temat dużo, dużo głębiej. Kafka jest w stanie przetwarzać miliony eventów na sekundę, ale tego nie uczą na tutorialach. Redis potrafi robić cuda jako key-value store, ale musisz naprawdę solidnie zgłębić dokumentację.

A w praktyce to te kilka dni nauki wystarczy w
  • Odpowiedz
Traktują mnie wciąż jak typowego Seniora Crudziarza

@Ksiega_dusz: A masz topowe studia? Bo firmy szukające za dobre stawki są zazwyczaj z US/skandynawii i oni lubią brać po topowych studiach. Raz k-------e nawet skany indeksu mojego sprzed 15 lat chcieli.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz +2
Co myślicie o Seniorze w Javie z 7 latami doświadczenia który nie umiał zrobić tego live-coding na rozmowie rekrutacyjnej (przesiewowej - 1 etap)?

Nie mówię tutaj o firmach typu FAANG, tylko normalnej kontraktornii która jest korporacją. Potem delegowanym się jest do klientów na projekt.

Jestem trochę załamany i
  • Odpowiedz