Wpis z mikrobloga

Czy szybkość złożenia aplikacji, od momentu gdy pojawi sie ogloszenie o prace, ma jakoieś większe znaczenie?

Tzn. czy firmy robią czesto tak, ze biora pod uwage tylko piewszych kandydatow, a reszty nie chce im sie sprawdzać nawet jesli ogłoszenie wisi 30 dni?

Przykladowo w jednym korpo do ktorego aplikowalem 2 razy - przy dwoch apliakcjach mam status taki jakby w ogle nie otwierali tej aplikacji, a w obu przypadkach aplikowalem mniej wiecej ze 2 tygodnie odpojawienia sie oglosznia

#pytanie #praca #pracbaza #korposwiat korpo #hr
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@essos: Wydaje mi się że ma znaczenie. Ja często składałem CV tuż po wystawieniu ogłoszenia bo monitoruję na bieżąco i często się szybko odzywali np. na drugi dzień. Ale to nie znaczy że mnie przyjęli.
  • Odpowiedz
@essos: tak, jak widzą że ktoś przesłał od razu w środku dnia, 11 minut po opublikowaniu to widać że jesteś desperat i wszyscy mają wzdryg, prawdziwy chłód jest wtedy kiedy czekasz do ostatniego dnia i wysyłasz po godzinach pracy (jesteś bardzo zajęty i pożądany na rynku pracy) najlepiej oczywiście aplikować z służbowego maila.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@najmlodszy-sheldon Ale chodzi o to że może im się nie chcieć czytać wszystkich aplikacji jeśli mają ich pełno. Przykładowo na stanowisko na które dzisiaj aplikowałem, przynajmniej 36 osób wysłało aplikacje z samego Linkedina, a minęło tylko 2 dni od wstawienia ogłoszenia
  • Odpowiedz
@essos im szybciej aplikujesz tym lepiej, jak składasz cv w ostatnie dni ogłoszenia które wisi miesiąc to już kogoś znaleźli na 99% i cię zleją, nie ma co zwlekać bo np nie spełniasz wymagań, już lepiej złożyć szybko i przygotowywać się jak się umówisz na rozmowę
  • Odpowiedz