Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Codziennie pojawiają się na głównej znaleziska o tym jak regulacje unijne blokują przedsiębiorczość i konkurencyjność Europejczyków.
Jak na przykład to dzisiejsze: https://wykop.pl/link/7608465/dramatyczne-prognozy-dla-europy-nas-to-zabije-mozemy-nie-przetrwac

Ja się słabo znam na regulacjach unijnych - wiem tylko coś tam że istnieją normy CE żeby elektronika nie wybuchała w domu albo nie rozwaliła sieci elektrycznej, ale na tym kończy się moja wiedza. Czy mógłby ktoś obeznany podać jakie regulacje blokują obywatelowi Polski stworzenie firmy jak np. OpenAI albo Netflix?

#pytanie #kiciochpyta #gospodarka #ekonomia #biznes #polityka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Problemem jest zamożność Polaków. Założysz firmę, przygotujesz usługę typu Netflix i co? W Polsce musisz szarpać się z grosikami by wydali 30 zł na miesiąc a w każdym kraju zachodnim bez problemu dadzą ci 30 euro za to samo.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
oryginalny-filozof-37: Papierologia, rozbudowana biurokracja, nadmiar procedur, gorliwi urzędnicy nastawieni na karanie (nowy to pewnie złodziej a nawet jak nie to niedoświadczony i trzeba nadzorować), uprawnienia za opłaty, certyfikacja za opłaty (nie tylko technologia, jak cokolwiek sprowadzasz to to coś musi mieć certyfikat i często już całą historię skąd się wzięło), hr, księgowość, compliance, wysokie koszty pracy, wysokie podatki formalne i inne opłaty (np przed rozpoczęciem produkcji przemysłowej musisz kupić ets).

To
  • Odpowiedz