Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#rodzina #porachunki #finanse

Jestem człowiekiem, popełniam błędy i krzywdzę... ale nie dam sobie w kaszę dmuchać. Nigdy. Więcej.

Chcę spłacić toksycznych rodziców, zrzec się spadku i nie pozostając im dłużny - zmienić otoczenie. Jak ustalić ile gotówki powinno się znaleźć w torbie z pieniędzmi, którą zostawię po sobie na miejscu, w dniu odejścia?

To radykalne posunięcie, do którego zmusza mnie otoczenie i nie waham się podjąć stosownych kroków w celu poprawy swojego życia i dobrobytu. Decydując się na taki krok nie chcę się wiecznie oglądać przez ramię, czy robić sobie jakichś wyrzutów sumienia z tytułu nieuregulowanych porachunków.

Nie szukam zrozumienia. To nie temat do dyskusji za czy przeciw. Jak ustalić ile pieniędzy poszło na wychowanie takiego darmozjada? Jestem pełnoletni, po studiach na jednej z renomowanych, prywatnych uczelni, których łączny koszt nie przekroczył 80 000PLN.

Dzięki za Twój czas ( ͡° ͜ʖ ͡°)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nic im nie zostawiaj, przecież nie pchałeś się na ten świat i nie jesteś im nic winny. Jesteś tutaj dlatego że oni tego chcieli, a nie dlatego że sam o to prosiłeś.

Pakujesz się, wyprowadzasz się, ucinasz kontakt.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
doświadczony-analityk-30: Cześć. Ja swoich rodziców opuściłem 8 lat temu, więc doradzę ci z tej perspektywy.

Nic nie zostawiaj rodzicom, nic nie spłacaj. Takim posunięciem robisz im dobrze, a sobie pod górkę (bo tracisz wiele tysięcy PLN). Te x PLN które na ciebie wydali traktuj jako karę dla nich, tzn. to jest koszt jaki ponieśli za to jak cię traktowali, za ich toksyczność.

Nie miej żadnych wyrzutów sumienia (oczywiście jeżeli po twojej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Rodzice mają wobec swoich dzieci niespłacalny i niezbywalny dług od momentu narodzin aż do śmierci dziecka. Każdy podchodzi do tego tematu indywidualnie ale czysto etycznie, rodzice zawsze pozostaną zobowiązani do troski o dobrobyt swojego dziecka. Jeśli chciałbyś przez słabe okoliczności opuścić dom i uciąć kontakt z dnia na dzień to raczej rodzice powinni zagwarantować Ci pieniądze np. na wkład własny.
  • Odpowiedz