Aktywne Wpisy

galek +75
#ekonomia #pkb #gospodarka #pieniadze #gielda
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
źródło: 1000009058
Pobierz
Neobychno +24
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Człowiek sobie w pracy co dnia scrolluje wykop aby zobaczyć wypowiedzi szanownych ekspertów od spraw wszelakich. Jako że siedzę w Rajchu to jako "ekspert" mogę się wypowiedzieć. Wyjechałem na pochodzenie (jeszcze za czasów gdy wódz OTUA był na wykopie) na początku pracowałem Bürgeramt, jednak po "super zmianach" Ampelkoalition w prawie do naturalizacji, poniekąd z przymusu, poniekąd oczywiście za hajsem wylądowałem pod koniec zeszłego roku w Landesamt. Siedzę w referat który zajmuje się nadawaniem obywatelstwa dla Polski, Ukrainy i Turcji.
Gratulacje dla "folksdojczy" @bidzej oraz @EugeniuszGeniusz (sorki za błąd w nick, wina mirko-anonim), mam nadzieję, że nie składaliście w moim landzie podania i nie ja opracowywałem wsze podania o naturalizację. Niezwykle ważna informacja dla was, nie zgubcie Einbürgerungsurkunde, duplikaty nie są wydawane! Nie wiem dlaczego [choć się domyślam ( ͡° ͜ʖ ͡°) ] ale czasem niektóre urzędy o ten dokument wołają [pomimo, że wszystko jest w systemie i profilu jest: "eingebürgert", więc wiadomo jacy niemieccy jesteście ( ͡° ͜ʖ ͡°) ]. Zdarzał mi się przypadek gdzie babka urodziła dziecko i w Standesamt zawołali od niej jej Einbürgerungsurkunde, a jej się "trochę" zniszczył i pisała do nas o duplikat. Dla Mireczka @erni13, dla Ciebie sytuacja (procedura) wygląda inaczej niż na chłopaków, w dużym uproszczeniu ty musisz tylko udowodnić linię pokrewieństwa z obywatelem niemieckim (czyli twój dziadek lub jeśli będzie łatwiej to wystarczy sam ojciec).
Z porad dla innych, jeśli planujecie złożyć wniosek o naturalizację oraz chcecie przejść szybko dwa "najtrudniejsze" (śmiech na sali) punkty czyli udowodnić znajomość niemieckiego na minimum B1 (co to jest?!) najlepiej przez certyfikat językowy oraz musicie zdać Einbürgerungstest (nie jest trudny zwłaszcza dla osób z polski, szczególnie jeśli chodzi o część historyczną) to radzę sobie ogarnąć np. termin w VHS, w jakimś mniejszy mieście gdzie jest mniej Ausländer'ów, tam terminy na egzaminy dostaje się dość szybko, ponieważ zazwyczaj są miejsca na te egzaminy.
Prośba jeśli już przeszliście (prawie) całą procedurę i przychodzi do was: "Einladung zur Einbürgerung", ludzie ogarniajcie sobie te parę zdań które trzeba przeczytać na głos (wystarczy sobie w domu z 2 razy przeczytać) a nie dukacie. Zdarzył się w moim urzędzie przypadek gdzie zakwestionowano certyfikat językowy osoby (na szczęście nie Polaka) bo B1 na pewno nie miała. Przypomniała, mi się też sytuacja z innej części Niemiec (akurat w naszej kulturze niema z tym problemu), ale też zatrzymano naturalizację ponieważ wnioskodawca nie podał ręki kobiecie (urzędniczce) podczas tego procesu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#niemcy #obywatelstwo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
(Boję się kobiet)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
@mirko_anonim nawet jak mam już niemiecki dowód i paszport to chyba już nie będą wymagać tego dokumentu?
No i nie wiadomo kiedy schengen wywali sie na twarz.
Calkiem przydatna rzecz.
@vanschout - nie pytaj mnie tylko osób które się ubiegają lub się naturalizowały. Jedni aby głosować, inni czują związek z Niemcami, inni aby pobierać socjal jako Niemiec, a jeszcze inni aby ich nie wywalili do ich kraju.
@eugeniusz_geniusz - ogólnie ten dokument jest potrzebny