Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #pracait #kryzysit #korposwiat

Wyobraźcie sobie jak przerąbane mieć teraz jakieś kredyty pracując w IT xDD A tu jeszcze widziałem na tagu że ludzie doradzają, by w 2024 pracując jako CRUDiarz w tak niestabilnej branży brać kreche na 30 lat xD. Nie mówiąc o tym, że jakie są opcje? Nawet jak sie dostanie 20k brutto to jest ledwo 13k na rękę. Jakiekolwiek sensowne mieszkanie/dom to rata 6000, kolejny 1000 to czynsze administracji i media, internet itd. Zostaje 6k - gdzie z tego cokolwiek na nadpłatę raty jak pasuje pojeździć na wakacje 3-4 razy w roku, jakieś narty, snowboard, jakieś drogie gadżety dla nerda - dron, teleskop, motocykl - za 6k miesięcznie to nierealne. Z kolei na b2b dostaniesz 25k czyli 18k na czysto licząc darmowe urlopy, darmowe L4 itd. Ale co z tego skoro robisz 3-6 miesięcy na kontrakcie a potem 3 miechy darmowego bezrobocia i znowu szukasz kontraktu na 6 miesięcy. Od 2022 praktycznie żaden CRUDiarz na B2B nie pracuje ciągiem, wszyscy mają luki 3+ miesięczne między kontraktami.

Praktycznie geneza moich wpisów przedstawiających prawdziwe historie ze świata IT (tzw baity) to fakt że zostało mi jeszcze kilka lat spłacania hipoteki, a widząc to co się dzieje z branży, ilu ludzi jest tak po prostu W------------H tak po prostu z dnia na dzień. Taka hipoteka w takiej z------j i stresującej branży to olbrzymi stres, który te wpisy mają odreagować. Patrzę po programistach z byłych firm gdzie obiektywnie podchodząc do sprawy - byli ode mnie lepsi (żadni HA TFU pasjonaci, po prostu kumaci goście z wysokim IQ i talentem) i oni sami szukają roboty 3-6 miesięcy to co dopiero będzie jak ja stracę robotę

Jak pracujesz w IT to niech cię ręką Boga broni od jakiegokolwiek kredytu czy pożyczki, bo jak się potkniesz to się zesrasz i lecisz pod most.
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: Ludzie dalej chyba myślą, że te 12k na rękę to ma dalej taką samą wartość nabywczą jak w 2017 xD 12k - załóżmy tyle ma na rękę zwykły mid, który by chciał wziąć kredyt na mieszkanie
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Ludzie dalej chyba myślą, że te 12k na rękę to ma dalej taką samą wartość nabywczą jak w 2017 xD 12k - załóżmy tyle ma na rękę zwykły mid, który by chciał wziąć kredyt na mieszkanie

@tommyrb: jaki zwykły mid? Co ty ćpasz? Był raport płacowy gdzie Seniorzy #C/NET chcieli tylko 17 000 BRUTTO UOP - to jest 12k netto

W Javie 20 000zł brutto senior -
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Mówimy tutaj o fakturze netto na B2B dla przykładowego mida, który do 26 roku jechał na Zleceniu z zerowym pitem, a następnie ma 2 lata składki preferencyjnej i ryczałt 12%. Wychodzi wtedy 15k netto na fakturze. Przesadziłem? Nie wydaje mi się
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek potwierdzam, kredyciarz here, huop ma dylemat czy nadplacic czy brac M3 w lizing. 21 wiek i czlowiek musi wybierac miedzy dachem nad glowa a podstawowym dobrem jakim jest samochod. Its over
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Sama prawda. Kredyt to się bierze z drugą połówką, a że programiści zwykle mają za żonę otyłą leniwą wywłokę z magazynu albo Żabki lub alternatywnie wykształconą ale biedną myszkę która szuka ten no sponsora to i zwykle jak wypadnei mu praca to i związek xD.
Ze 2500zł kredytu można mieć max w takiej sytuacji, zakładając, że będziesz jadł tynk ze ściany w razie potrzeby, ale żona spłaci swoją wypłatą.
  • Odpowiedz
@tommyrb ale ty wrzucasz widełki z ofert, z oferty na które wiszą rok i nikt nie odpowiada na CV? xD

mierzenie zarobków po ofertach pracy z job boardów to jak mierzenie powodzenia u kobiet lajkami na tinderze xDDDDDDD
  • Odpowiedz
Ze 2500zł kredytu można mieć max w takiej sytuacji, zakładając, że będziesz jadł tynk ze ściany w razie potrzeby, ale żona spłaci swoją wypłatą.

Jak oni żyją za 6000zł w lęku? Nie wiem, ale się domyślam.

@ByczekRozplodowy: a wiesz na ile kredyt da ratkę 6000zł? Kredyt na 800k xD Czyli taki programista musi mieć 200k wkładu i może wziąć krechę na 800k czyli kupić nieruchomość za 1 000 000 - to co
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: wrzucam ci raport o którym mówisz, przecież ci przyznałem racje bo jest 18 i 19k na uop, o co ci chodzi?

@tommyrb: to nie ten raport, był raport nie na ofertach pracy tylko realnej płacy i było 17 000 zł brutto dla C#/.NET Developera, na 100% była taka wartośc
  • Odpowiedz
mierzenie zarobków po ofertach pracy z job boardów to jak mierzenie powodzenia u kobiet lajkami na tinderze xDDDDDDD

@nad__czlowiek: Nie rozumiem. Przecież jak masz mało lajków na Tinderze to i w życiu realnym żadna na ciebie nie leci. A jak masz dużo lajków to jesteś gigachad i każda na ciebie leci. To bardzo dokładny wskaźnik.
  • Odpowiedz
Ale p--------z jak potluczony.
Na uopie praktycznie nikt nie siedzi kto chce zarabiac pieniadze - bo na tej formie rzeczywiscie wieje chujem.
Ludzie siedza na b2b, a b2b to nie tylko projekty na 6 miechow ale też normalne dlugoterminowe projekty firm z wlasnym produktem, gdzie jest jedynie posrednik do placenia pieniedzy.

A na b2b mozna zarabiac stabilnie duze pieniądze tylko trzeba dobrze wybierać a nie leciec na 6miesieczny projekt.
  • Odpowiedz