Wpis z mikrobloga

GRUPOWANIE POWIADOMIEŃ Z TAGÓW

Kilka dni temu (29.11) Wykop wprowadził idiotyczne grupowanie powiadomień z tagów.
Funkcję tę zapowiedzieli 1 grudnia 2023 r. w tym wpisie.
Programiści Wykopu pracowali nad grupowaniem powiadomień 363 dni.

Tak. Implementacja tej funkcji zajęła im ROK!

(We wpisie z 1.12.23 r. zapowiedzieli też funkcję obserwowanych dyskusji - wprowadzili ją po 9 miesiącach - opisałem to w tym znalezisku )

Jak im poszło? #wykopx i #wykop

1. Nowej funkcji NIE DA SIE WYŁĄCZYĆ 😡

Brak opcji do wyłączenia już samo w sobie ją dyskwalifikuje, bo #wykop wciska nam nowe rzeczy na siłę.
Nie wzięto pod uwagę przyzwyczajeń użytkowników i zniszczono coś, o co w zasadzie wykop się opierał - czyli o pojedyncze powiadomienia z obserwowanych tagów, co wyróźniało go na tle Facebooka, Threads czy X.

O ile z obserwowanych dyskusji wystarczy po prostu nie korzystać, o tyle grupowanie powiadomień jest i będzie już (nam uprzykrzać) na zawsze, nawet jeśli przyzwyczailiście się przez ostatnie 18 lat do klikania w każde powiadomienie z tagu z osobna.

---

"ZMIANA TA JEST KOLEJNYM KROKIEM W ULEPSZANIU SERWISU"

2. Nowa funkcja NIE DZIAŁA 🤬

Jak miało być:

(...) nie otrzymacie już osobnych powiadomień o tym, że w obserwowanym przez Was tagu pojawiły się nowe treści. Otrzymacie jedno powiadomienie, że pojawiło się 99 nowych treści. Liczba nieodczytanych treści będzie na bieżąco aktualizowana. Powiadomienie przekieruje Was do najnowszego (ostatniego) wątku.

Jak jest:

(zerknij na dołączony screen, po prawej - widok listy moich powiadomień z tagów #wykop i #wykopaka)

- część powiadomień dla tagów wyświetla się osobno (tak jak wcześniej) - niezgrupowana
- część powiadomień jest zgrupowana (np. Masz 8 nowych Wpisów w obserwowanym przez Ciebie Tagu)
- kilka zgrupowanych powiadomień z tego samego tagu pod rząd
- przeplatane powiadomieniami do wpisów z tego samego tagu
- liczba w powiadomieniu się nie aktualizuje, po prostu dostajesz nowe powiadomienie (zgrupowane albo o osobnym wpisie)
- po kliknięciu w zgrupowane powiadomienie - przechodzisz na tag, co powoduje, że WSZYSTKIE powiadomienia z tego tagu są od razu oznaczone jako odczytane

W skrócie: KOMPLETNIE NIE DZIAŁA

Duże zapowiedzi, a wyszło jak zawsze.
Przypominam, że robili tę funkcję ROK!

---
3. PORAŻKA UX

Zamiast 1 kliknięcia teraz są 3. Niewygodne. Niepraktyczne. Męczące.

Jeśli chodzi o User Experience (UX) jest to antywzorzec, którego wszystkie platformy jak TikTok, Instagram, Facebook, X, Threads, Reddit itd. unikają jak diabeł święconej wody - zależy im na ułatwianiu konsumowania treści.

Wykop nie chce, żeby Mirki i Mirabelki wpadły w uzależnienie od Wykopu robiąc wszystko, żeby konsumowanie treści było jak najtrudniejsze i jak najmniej przyjemne. Zero dopaminy.
(To samo jest z brakiem Infinite Scrolla na mikroblogu czy wprowadzenie podziału komentarzy pod wpisem na podstrony).

Brawo. Mniej użytkowników = mniej wyświetleń = mniej kasy z reklam.

---

"ZMIANA TA POWSTAŁA DZIĘKI WASZYM SUGESTIOM"

4. Przeczytałem WSZYSTKIE komentarze we wpisie z 2023.12.11

W 159 komentarzach tylko 7 osób (czyli 4% komentarzy) wypowiedziało się pozytywnie o pomyśle grupowania komentarzy.
Cytuję wszystkie z nich:

@NaczelnyAgnostyk: 2 pierwsze punkty spoko, mi się podobają.

@vitovia: 1. Tak 2. Tak

@look997: Git majonez, zróbcie to, podoba mi się, byle tak dalej.

@Joxek: Punkt 2 bardzo bardzoooo dobry pomysł

@Kiubi: Pierwsze dwa punkty spoko

@temokkor: punkt drugi bardzo fajny

@RZM_4: 1. Tak 2. Tak

Z ciekawszych wypowiedzi negujących ten pomysł wybrałem dwa najtrafniejsze:

@Aramil: 2. Nope, klikanie na wybrane powiadomienia to element który bardzo cenię, jakbym chciał bezmyślny feed to bym poszedł na Twittera.

@pangolin: Grupowanie tagów — w żadnym wypadku. Jeśli pojawiło się 99 różnych wpisów z danym tagiem, to chcę otrzymać 99 powiadomień, a nie jedno z informacją, że pojawiło się 99 wpisów.

Myślę, że oddają one idealnie, dlaczego ta funkcja nie ma i nie miała prawa się udać, pomijając już, że została zaimplementowana w niedziałajacy sposób.

A na sam koniec cytat jednego miraska, również z tamtego wpisu:

@N4lesnik: 01.12.2023, 16:48:17

Mam przekonanie, graniczące z pewnością, że coś popsujecie. Znając życie wypuścicie produkt, który jest nieprzetestowany.

Kurtyna.

#internet #zalesie #nowywykoptogowno

Dla użytkowników moich dodatków styli Wykop X Style oraz skryptów Wykop XS informacja w komentarzu.
WykopX - GRUPOWANIE POWIADOMIEŃ Z TAGÓW

Kilka dni temu (29.11) Wykop wprowadził idio...

źródło: grupowanie powiadomien

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WykopX: białek wie lepiej, czego nie rozumiesz.

- #️⃣ #tagi - lista z boku zamiast menu

- 🔔 @wołania - lista z boku zamiast menu

@WykopX: tutaj mam jakis problem, bo sie nowe powiadomienia nie wyzwalają i z wziązku z tym ta lista nie wyskakuje. (FF)
  • Odpowiedz
via mikroczat.pl
  • 2
Zgłaszacie mi, że po wprowadzeniu grupowania powiadomień, nie pokazują wam się ikonki, że macie nowe powiadomienia. Owszem. Przez ponad rok Wykop X Style oraz każdy ze skryptów Wykop XS miały domyślnie włączoną funkcję, na którą narzekało mnóstwo osób:

✔ Napraw błąd nieznikają­cych ikonek z liczbą gdy brak nieprzeczy­tanych powiadomie­ń

Teraz po zmianach wykopu, (chyba po ponad 13 miesiącach naprawili już problem z nieznikającymi powiadomieniami po ich odczytaniu) funkcja ta jest niepotrzebna, a przy okazji
WykopX - Zgłaszacie mi, że po wprowadzeniu grupowania powiadomień, nie pokazują wam s...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Wykop X Style proszę o wyłączenie funkcji:

- POWIADOMIENIA

- - > IKONKI POWIADOMIEŃ NA BELCE

- - - > ✔ Napraw błąd nieznikają­cych ikonek z liczbą gdy brak nieprzeczy­tanych powiadomie­ń

@WykopX: Cześć, nie mam tego przełącznika dostępnego w konfiguracji a mimo to, nie wyświetla mi się ikona nowych powiadomień. Czy da się coś z tym zrobić?
  • Odpowiedz
via mikroczat.pl
  • 0
@Vonbrabant: Pewnie masz jeszcze włączony jakiś skrypt Wykop XS.

W nich jeszcze muszę dodać poprawki. Na ten moment jedyna opcja to wyłączenie skryptów.
  • Odpowiedz