Wpis z mikrobloga

Siema #pcmasterrace składam sobie takie cuś ale w sumie nigdy nic nie składałem to nie wiem czy dobre xd

Do grania w gierki i programowania. Chcę żeby był cichy jak najbardziej to nie wiem co tam jeszcze dodać. Budżet około 10k.

CPU: Ryzen 9 9900x
GPU: XFX Radeon RX 7900 XTX Mercury Magnetic Air Gaming 24GB GDDR6
RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER
SSD: mam
MOBO: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
zasilacz: MSI A850GL 850W 80 Plus Gold ATX 3.1
buda: Phanteks NV5 MK2 Black
chłodzenie: Silver Monkey X SNOWY ARGB 360 3x120 mm i 4x Silver Monkey X Oroshi 120 mm PWM ARGB

Brakuje czegoś? Do tego zasilacza są kable w sestawie czy muszę oddzielnie kupić?

#komputery
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pralkobetoniarka:
zasilaczy MSI z tej serii się nie bierze na ogół mających inne literki niż samo G w nazwie. GL jest dosyć głośny
raczej chłodzenie arctica
ryzen 9900x to droższy 7900x. lepiej brać w podobnej cenie 7950x
  • Odpowiedz
a gpu git? nie będzie bottlenecka?

zależy od rozdzielczości. ale to nie ma znaczenia bo składasz tez kompa do pracy, procesory do gier dedykowane typowo są nieco inne jak chcesz grac w FHD. to wtedy ryzen x3d, ale ten też wystarcza do gier bez problemów. do wyższych rozdzielczości niż FHD możesz nawet tutaj rtx 4090 wsadzić jak masz kase.

czy git to zelży od oczekiwań, wiadomo, zę zawsze można droższą kartę do grania
  • Odpowiedz
@10129: no budżet na samą skrzynkę to te około 10k więc raczej na 4090 się nie skuszę xd A rozdziałkę myślałem 1440p bo mi się ultrawide monitor marzy.

W game devie ani ML nie robię na szczęście więc luz.

Widziałem też tego msi ale niewiele tańszy od be quiet a jakiś bardzo przywiązany do marki nie jestem to mi w sumie obojętnie, byle mi nie spalił nic i nie buczał.
  • Odpowiedz
No i kwestia też czy kabelki są w zestawie bo widziałem po reckach że niektóre firmy każą kupować oddzielnie

kable zawsze są w zestawie. w starych modelach nie ma tej wtyczki nowej, ale atx 3.0 i 3.1 mają.

Magnetic będę się musiał raczej zadowolić bo te inne opcje już droższe a komp nie musi być 100% cichy 0 decybeli, może sobie delikatnie szumieć byle by nie buczał jak turbina wiatrowa.

rtx 4080super jak w
  • Odpowiedz
Twoja obudowa nie ma z przodu tylko na boku zdaje się. taką dziwną wybrałeś.
ogólnie aio można i tak i tak, ale:

aio wciągające powietrze - lepsze temp procesora, gorsze katy graficznej

aio wyciągające powietrze - lepsze temp grafy, gorsze procesora.
  • Odpowiedz