Wpis z mikrobloga

#wspinanie #wspinaczka #bouldering
Cześć Wam,
Przymierzam się do zakupu butów wspinaczkowych dla początkującego (budżet 3 stówy).
Rozważam jakieś podstawowe (najtańsze modele) ze skalnika, 8a czy innych sklepów tego typu lub Decathlona.
Do wyboru w przedziale cenowym 270-300zł są jakieś Ocuny, Red Chilli lub Simond Klimb.
Macie jakieś zdanie o tych ostatnich względem pozostałych marek? Nie ukrywam, że na plus działa możliwość przymierzenia tego lokalnie, podczas gdy dla pozostałych butów musiałbym zamawiać w ciemno, na podstawie rozmiarówki ze strony. Komentarze pozytywne w miarę (4.5/5). Jakaś możliwość wymiany podeszwy!? Po jakich pieniądzach? To też chyba dobrze świadczy.
https://www.decathlon.pl/p/buty-wspinaczkowe-simond-klimb/_/R-p-339875
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Szybki_Mongol: dobra, byłem w Decu i przyznam, że jestem rozczarowany tymi papciami za 279zł. Mam dość szeroką stopę, ale niekoniecznie długą (mimo wszystko chodzę w rozmiarach 43-45). Problem z tymi Simond Klimb jest taki, że na szerokości mam dość mocno zgięte palce 2-3-4-5, a paluch w miarę wyprostowany. Gdy biorę rozmiar większe, to luz na paluchu jest jeszcze większy, a pozostałe palce zaczynają się prostować - czyli lipa.
Masz świadomość
  • Odpowiedz
  • 0
@9c_pl: a te modele są szersze czy skąd ten pomysł, aby akurat w tego producenta pójść?

a jakies rabaty dla mirków dajecie? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@w00nski: Modele Tanta oraz Arai to modele raczej dla początkujących wspinaczy. But ma mniejszą krzywiznę i jest nieco szerszy.
Oasi to z kolei model średniozaawansowany który dobrze leży na wąskiej stopie. Natomiasdt Indalo to model o największej krzywiźnie dla zaawansowanych wspinaczy wyposażony z gumę firmy Vibram. Pozostałe modele są oparte o gumę własnej produkcji Tenaya.
  • Odpowiedz
@w00nski: Te tarantule troche twarde mi sie wydawały jak kiedys macałam, znajomi co mieli też nie byli zachwyceni, ale może Ci siądą. Jak śmigasz duzo po paczkach na tarcie to mogą być troche za twarde chyba, no ale z drugiej strony szybko gumy nie zużyjesz jak w przypadku miękkich butów :)
  • Odpowiedz
  • 0
@lugre: @eurytion wziąłem te ocuny. jutro przyjdą i zobaczę jak pasują. póki co długość wkładki w nich sugerowała, że muszę wziąć 2 rozmiary mniejsze, niż normalnie noszę ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 0
@wybacz: elegancki. Polecam bardzo. Ja wziąłem dwa rozmiary mniejsze, niż normalnie noszę buty. Do domu jak zajechał to ledwo mogłem w niego wsadzić stopę, a po domu ciężko było przejść kilka metrów, na siedząco było git. Jednak po 2-3 treningach się tak rozciągnął, że chodzenie między salami już nie jest niekomfortowe.
  • Odpowiedz