Wpis z mikrobloga

Co myślicie o Senior Java Developerze który nie potrafił rozwiązać tego zadania na live-coding? Czy Ty byś poradził sobie z tym zadaniem w 1.5h godziny? Nie mówię tutaj o interview do FAANG tylko do kontraktornii, jako wstępna rozmowa przesiewowa, przed docelową rozmową z klientem.

https://leetcode.com/problems/minimum-window-substring/

#pracait #korposwiat #programowanie #programista15k #java
Ksiega_dusz - Co myślicie o Senior Java Developerze który nie potrafił rozwiązać tego...

źródło: Zrzut ekranu 2024-11-23 232606

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WhiskyRomeo: A z ciekawosci, rekrutowales jeszcze w jakichś faangach? Bo mam rozmowe na interna do google i msft i nie wiem czego sie spodziewać. Wiem, że do Google na pewno trudniej niż amazon, bo jest 2x45min stricte techniczne ( ͡° ʖ̯ ͡°). Jakbyś mógł to daj jakieś tipy (z autopsji), jak przejsc taką rozmowe, bo sama wiedza jak rozwiązać zadanie to nie zawsze wszystko.
  • Odpowiedz
@Ap-maokai-abuser nie wiem skąd pomysł że w Amazon jest łatwiej. W Amazon masz ok 5 spotkań i na każdym masz techniczne do max 30min. Podejścia są zbliżone i oparte o skrypty, metryki. Jeśli zrozumiesz cel pytanie i ułatwisz rekruterów zebranie danych metryk to będziesz do przodu. Pytania behawioralne powtórz w domu kilka razy byś nabrał płynności - jeśli dostałeś je wcześniej. Ma być ciekawie więc wymyśl tak by opowiadać z entuzjazmem
  • Odpowiedz
@WhiskyRomeo: oo mega dziękuje za rady. Co do pierwszego zdania, to pomysł stąd, że mówię tutaj o stażach. No i na staż do Amazona jest jeden call godzinny 50/50 behawioralny/techniczny. Do Google na interna jest 2x45 min stricte tech z 2 różnymi inżynierami także niefajnie XD. Do msft z tego co wiem jest w miare łatwo na interna, ale to może być zasłyszane.
  • Odpowiedz
Co myślicie o Senior Java Developerze który nie potrafił rozwiązać tego zadania na live-coding?

@Ksiega_dusz: Szczerze? Nie klepał leetcode i tyle myślę.

Na rozmowach rekrutacyjnych daje się tego typu zadania by sprawdzić myślenie, ale jeśli dajesz takie zadanie i liczysz, że programista go rozwiąże to po prostu szukasz programisty który zna leetcode'a i robi tego typu zadanka i je
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Zresztą podobnie matura z matmy. Matura z matmy sprawdza czy robiłeś zadania z matmy i masz wyćwiczoną intuicję matematyczną. Dopiero na studiach uczysz się rozumienia matematyki a nie klepania tego jak małpa.

Identycznie jest z tego typu zadaniami. Jak dużo klepiesz leetcode to będzie w tego typu zadaniach dobry. Wiem bo klepie leetcode czasami i widzę że jak robię sobie dłuższe przerwy i zapominam to mi gorzej idze. Tam
  • Odpowiedz
Te zadania na najkrótszy podciąg wszystkie idą z tego samego szablonu. Albo znasz szablon na liniowy algorytm, albo nie znasz. Nie ma szans, że sam to wymyślisz w sytuacji stresowej. No chyba, że celujecie w kandydatów z 160 IQ.

Pamiętam, jak pierwszy raz miałem podobne zadanie na studiach. Wymyśliłem sam, ale to wymagało spaceru i bycia w kontekście zadań algorytmicznych.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: To jest (bardzo) trudne zadanie. Nie wymyślisz nienaiwnego rozwiązania, jeśli nie masz wyrobionych intuicji związanych z zadaniami tego typu, albo nie jesteś geniuszem. Wiem co mówię. Mam ponad 150 zadań rozwiązanych w Leetcode i kilka rozmów rekrutacyjnych w FAANG za sobą.
  • Odpowiedz
@Ap-maokai-abuser: tu nie ma żadnych edge casów. Jest proste liniowe skanowanie stringa od lewej do prawej dwoma wskaźnikami i zliczanie znaków w multisecie. Złożoność O(n+m). Aż dziwne że to zadanie sklasyfikowali jako trudne.
  • Odpowiedz