Aktywne Wpisy

Wojciech_Skupien +615
Ten wpis dedykuję wszystkim tym, których poznaliśmy w wirtualnych światach, a którzy zniknęli bez pożegnania.
Od wielu lat nie gram już w żadne gry online. Kiedy jednak wracam wspomnieniami do czasów, gdy wielogodzinne sesje przed komputerem były czymś zupełnie normalnym, jedno wspomnienie szczególnie się wyróżnia, czyli World of Warcraft.
Nie była to jednak gra, którą zapamiętałem dzięki grafice czy mechanice. Najbardziej wyjątkowe były relacje z ludźmi, które w niej tworzyłem.
Oczywiście często grałem ze znajomymi
Od wielu lat nie gram już w żadne gry online. Kiedy jednak wracam wspomnieniami do czasów, gdy wielogodzinne sesje przed komputerem były czymś zupełnie normalnym, jedno wspomnienie szczególnie się wyróżnia, czyli World of Warcraft.
Nie była to jednak gra, którą zapamiętałem dzięki grafice czy mechanice. Najbardziej wyjątkowe były relacje z ludźmi, które w niej tworzyłem.
Oczywiście często grałem ze znajomymi
źródło: EeCWjc7WoAID7op
Pobierz
Kriten33 +36
źródło: GuQI4O-WkAA6N-S
Pobierz

@Ksiega_dusz @nad__czlowiek wasze koszmary mogą stać się rzeczywistością. Niektóre firmy realnie robią systemy monitorowania pracownika na bardzo głębokim poziomie. Vide zdjęcie.
Burkov jednak jak zwykle ma rację. Zwłaszcza w drugim zdaniu. AI jest narzędziem. można za jego pomocą wykrywać nowotwory na zdjęciach, ale można też śledzić pracowników. .
"The new AI-powered employee productivity monitoring software compares how fast you type to your colleagues, detects whether you take "meaningless" breaks when your mouse doesn't move or moves too slowly, and analyzes whether you perform on Friday as well as on Monday through Thursday. It sends red flags to your manager or whoever your employer sets up.
Some might think that AI has gone too far, but it's not AI. It's never the technology. It’s always a person who decides to use it in a specific way. People developing such things are sick. People using it on others are sick too."
https://www.linkedin.com/posts/andriyburkov_the-new-ai-powered-employee-productivity-activity-7266157601246138368-Lf50?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Uważam, że ten pomysł pójdzie do piachu po pierwszych testach. Programowanie na wysokim poziomie, to nie zbieranie truskawek w szklarni, w Holandii. Nie wszystko da się kwantyfikować.
źródło: reddit
PobierzPóki co nie spotkałem się z żadnym wdrożeniem AI które miałoby realny wpływ na pracę IT poza wszystkim pluginami do IDE. Na przykład Jira i Gitlab też mają swoje AI i to jest straszne qwno. Pozdrawiam
To co pokazałeś to i tak jest lvl niżej. Mówię całkiem poważnie. Mokrym snem korporacji jest monitorowanie fal mózgowych pracowników. Było o tym na konferencji World Economic Forum (bardzo prestiżowa). Po tym występie wzbudziło to falę krytyki i hejtu. Jednakże pokazuje jakie zamiary tkwią w ich głowach oraz jak bardzo chcą nas zniewolić. Niestety mam obawy, że całkiem możliwe, że
Zobacz na to, co Foucault pisał w "Nadzorować i karać", bo to świetnie pokazuje, dlaczego ten argument o "konieczności ciągłego nadzoru" w banku jest nietrafiony.
Foucault analizował, jak władza przeszła od bezpośredniego nadzoru (jak publiczne kary) do bardziej subtelnych form kontroli. Jego słynny przykład Panoptykonu - więzienia, gdzie jeden strażnik miał niby nadzorować wszystkich - pokazuje absurdalność myślenia,
Ja piszę o szeregowym stanowisku gdzie praca jest zwyczajnie nudna i nierozwojowa - płace są marne w relacji do wymagań, premie są śmieszne i uznaniowe. Z punktu widzenia kierownika, to dosłownie wygląda jak prowadzenie