Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k Po co młodzi ludzie w wieku 18 lat wybierają na kierunek studiów informatykę? Przecież to obecnie strzał w kolano, marnowanie co najmniej 3 lata na zdobycie licencjatu albo 3,5 na inżyniera tylko po to, żeby dowiedzieć się że nie ma dla nich pracy. Nikt nie robi researchu przed wybraniem kierunku studiów jak wygląda rynek pracy? W tym momencie najlepiej to chyba pójść na ratownictwo medyczne, lekkie studia, kasa dobra i konkurencja prawie zerowa w porównaniu do IT.
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Po co młodzi ludzie w wieku 18 lat wybierają na kierunek studiów informatykę?

@xGrahir: bo informatyka jest przyszłościowa, jeśli nie klepiesz crudów
no nie oszukujmy się 99% będzie klepać crudy i uważać się za wielkich programistów
więc podsumowując, idą na informatykę, bo się podniecają tym, że będą wielkimi programistami crudów
  • Odpowiedz
  • 20
@hirek_gawron: Przyjemne dopóki nie przyjdzie roboty szukać :D Okazuje się, że wtedy musisz mieć jakiś niebotyczny stack żeby w ogóle konkurować z innymi i to za najniższą krajową :D
  • Odpowiedz
@xGrahir informatyka po prostu wróciła na normalniejsze tory, tak jak w innych zawodach trzeba być zdolnym i pracowitym żeby dobrze zarabiać ale nadal to lepszy wybór niż ratownik bo sufit jest znacznie wyżej. Czasy w których każdy przygłup dostawał 20k na b2b prędko nie wrócą. Witamy w rzeczywistości, która w każdym zawodzie poza chyba lekarzami jest po prostu standardem.
  • Odpowiedz
  • 15
@Agent007cm: Ratownicy teraz mega dobrze zarabiają. Mam kolegę, który wyciąga spokojnie 20k miesiecznie na B2B. "Pracuje" niby te 320h miesięcznie, ale większość tego czasu po prostu śpi albo ogląda filmy, 3 interwencje na dobę średnio.
  • Odpowiedz
  • 5
@xGrahir pierwsza jest psychologia, później w kolejności informatyka, medycyna, zarządzanie i prawo. Informatyka jest wybierana m.in. dlatego, że tutaj jednak nie pracujesz aż tak blisko ludzi, a na pewno nie starych, chorych, pijanych, niepoczytalnych itd. Coraz więcej ludzi ma problem z relacjami społecznymi i praca z klientem/ pacjentem to ich największy koszmar. Informatyka daje przynajmniej cień szansy na naprawdę dobre zarobki. Inne kierunki często wymagają albo własnej (prawdziwej) firmy albo wyjazdu
  • Odpowiedz
  • 18
@saji: Ja jednak myślę, że ludzie wybierają to dlatego że jest to modne, a nie że ktoś jest pasjonatem. 15 lat temu to każdy kto poszedł na infe byłby wyzwany od nerdów :D I co nagle wszyscy zmienili zdanie, że siedzenie przed kompem jest super?
  • Odpowiedz
@xGrahir: nic nowego. Od dawna ludzie wybierali historię sztuki czy inne g---o jako swój kierunek. Teraz do zestawu młodego banana doszła informatyka. Ja bym się skupiał na tym, że dziewczynę łatwiej zapoznać w seminarium duchowym niż na studiach informatycznych.
  • Odpowiedz
  • 6
@Agent007cm: Barber to cały dzień na nogach, a jako ratownik jedziesz sobie 3-4 razy na zmianie na interwencje i tyle. Resztę spędzasz nic nie robiąc i nie masz presji, że musisz siedzieć i wkuwać jakiś framework po godzinach bo cię wygryzą.
  • Odpowiedz