Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki, pytanie odnośnie umowy przedwstępnej zakupu nieruchomości, spisanej między stronami bez udziału notariusza. Zadatek, zgodnie z Kodeksem Cywilnym, ma stosowne ograniczenia czyli np. że jeżeli ja nie otrzymam finansowania i po czasie zrezygnuje - tracę zadatek, natomiast jeżeli sprzedający się wycofa - traci jego dwukrotność. Natomiast - czy można te jego "domyślne" zachowania wynikające z KC zmieniać w ramach umowy? Czyli przykładowo - kupuję mieszkanie, ale umawiamy się że jeżeli nie dostanę kredytu - to tracę tylko 10% zadatku,, natomiast sprzedający, gdyby się wycofał - nie oddaje mi dwukrotności, a zwyczajnie 100% wpłaconego zadatku. Czy też takie zmiany nie mają "wyższości" nad tymi wynikającymi wprost z kodeksu?

#prawo #mieszkanie #nieruchomosci
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DrizztDoUrden: zadatek podlega swobodzie umów więc możecie go sobie uregulować jak chcecie. Nawet możecie np. wyłączyć dwukrotność i postanowić że w określonych sytuacjach należy się zwrot jednokrotności.
  • Odpowiedz
@DrizztDoUrden: dość częstym zapisem w takich umowach jest pełna zwrotność zadatku przy wydaniu negatywnej decyzji kredytowej w 3 bankach.

Jeśli potrzebujesz, to mogę ci podesłać na priv jak taki zapis wygladał w mojej umowie
  • Odpowiedz