Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, mam około 300k oszczędności, myślę że gdzieś za 1/1,5 roku będę chciał szukać dla siebie mieszkania. Wiem że już teraz zyebalem że nie lokowalem tej kasy w sensowny sposób i sporo straciłem. Zastanawiam się z jakich instrumentów skorzystać żeby choć przez te najbliższe 1/1,5 roku zbytnio nie stracić przez to że pieniądze leżą na koncie. Myślałem o obligacjach skarbowych ale nie do końca jestem przekonany które właściwie byłby najbardziej sensowne w moim przypadku. Waham się między COI a TOS. Byłbym wdzięczny za jakąś sugestie. Myślałem też nad wrzuceniem części kasy na jakiś ETF, aktualnie mam ulokowane jakieś 5k - bo chciałem zoabczyc tak na próbę jak to działa.

#finanse #oszczedzanie #obligacje

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@mirko_anonim wrzuć w BTC i potencjalnie za kilka miechów możesz mieć 400-600k ;) Kluczowe to ustawienie sobie zleceń wyjscia z rynku tak, zeby w razie cofniecia sie ceny nie miec niezrealizowanej straty. To nie jest porada inwestycyjna i to rozwiazanie tylko dla ludzi o silnych nerwach ;)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim przedterminowy wykup TOS to 1 zł za sztukę, COI to 2 zł. Patrząc, że Twój horyzont to rok do dwu lat to to co więcej zarobisz na lepszym oprocentowaniu COI, stracisz na wykupie. Chyba że wierzysz, że inflację wyrzuci w kosmos.
Możesz rozważyć również przenoszenie między kontami oszczędnościowymi. W Pekao masz teraz 7% na 100k na 5 miesięcy, w ING 7% do 200k na 3 miesiące i takie oferty regularnie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli faktycznie będziesz potrzebował tej kasy za rok to albo jakieś lokaty / konta oszczędnościowe albo obligacje roczne. Przy TOS zapłacisz za wcześniejszy wykup i finalnie wyjdziesz na tym gorzej niż na rocznych.

Biorąc pod uwagę pomysły gospodarcze Trumpa, od stycznia jest duża szansa, że indeks mocno ruszy w górę

@szucharles: Wybór Trumpa jest już wliczony w cenę SP500.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim wg wpisu Twoim celem jest zabezpieczenie 300k na przyszłe cele mieszkaniowe, potencjalnie rozwój rodziny etc poważne życiowe sprawy wiec nie ryzykuj na tej kasie.

Wydziel sobie z tego 25k na poduszkę bezpieczeństwa i szukaj promocji bankowych na kontach oszczędnościowych, przerzucaj pomiędzy różnymi bankami i staraj się łapać jak najlepsze oprocentowanie.

270k wrzuć na TOS, masz pewny zysk ok. 1k za każdy przetrzymany miesiąc.
  • Odpowiedz