Wpis z mikrobloga

Zna się ktoś na klimatyzatorach?

Jak to podpiąć samemu, dam radę? Mam w dwóch pokojach założone przez firmę ale została mi jedna kompletna jednostka z wymiany i bym sobie ją powiesił. Umiem ogólnie rzeczy robić w domu, zrobiłem wodę, prąd, nawet trochę gazu. Ale nie wiem czy coś specjalnego trzeba do klimy. Jakby ktoś się znał to napiszcie.

#remont #pytanie #remontujzwykopem #klimatyzacja #diy #budownictwo #budujzwykopem
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AltCtrlSpace: What?
Robienie samemu nie jest niczym zlym A zamontowanie klimy niczym niezwyklym. Ale jakies podstawy trza miec. No i material oraz narzedzia.
Mialem krotki epizod w firmie gdzie montowalem klimy.
  • Odpowiedz
@AltCtrlSpace: no trzeba zrobić podciśnienie w przewodach, które były otwarte żeby odciągnąć powietrze. Ale jak będziesz dodawać dodatkowe przewody to musisz i tak cały gaz odciągnąć, bo wszystko pewnie na jednym obwodzie jest.
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr nie. Mam zestaw który mi został z wymiany, jest sprawny a zamiast wyrzucać to zamontuję na strychu. Btw każdy klimatyzator ma oddzielną jednostkę zewnętrzną u mnie czyli dwie a będą trzy. U nas każdy tak robi.
  • Odpowiedz
@AltCtrlSpace: no to jak masz osobny to żaden problem. Ja akurat 2 tygodnie temu montowałem sam u siebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli jest już nabita gazem, to jeśli nie przekraczasz mocno zalecanej długości przewodów to zostaje tylko odciągnięcie powietrza i wilgoci. Do tego potrzebna pompa podciśnienia. I to jedyna w sumie specjalna rzecz (w założeniu że masz zarobione końcówki przewodów)
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 gościu mam dwie klimy czyli dwie sprężarki, nie jakieś chłodnice xd, i dwie jednostki wewnętrzne. I to nie jest jeden układ tylko dwa. Z wymiany został mi trzeci zestaw. Kumasz już?
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr mógłbyś mi napisać co potrzebuję jeśli mam tylko urządzenia? Chciałbym sprężarkę dać wyżej niż pokój, to chyba nie będzie problem? Tylko nie wiem jaka może być ta odległość co piszesz. Tam będzie około hmm 15m?
  • Odpowiedz
@gorzki99:

Jesli agregat nie jest typu mupli to w dupe se mozesz wsadzic kolejna chlodnice (jak dla debiola - jednostke wewnetrzna montowana w pomieszxczeniu) bo na jednym agregacie ktory nie jest multisplit to nie pojdzie.

Przecież napisał że ma dwie jednostki i to będzie niezależne
  • Odpowiedz