Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy wpisanie rozpoznanie F43 - Reakcja na ciężki stres, zaburzenia adaptacyjne w rozpoznaniu lekarskim oraz z takim samym kodem zwolnienie lekarskie może w przyszłości sprawić mi problem? Ktoś ma dostęp do tej dokumentacji? Czy poza lekarzem w tej przychodni inni lekarze też mogą to zobaczyć? Co z pracodawcą?
Potrzebowałem zwolnienie ze względu na terminy - powiedziałem wprost w przychodni, że mam sporo do ogarnięcia i muszę wybrać co, dlatego potrzebuję chociaż na kilka dni zwolnienie. Dzisiaj sprawdzam zwolnienie, a tam taka niespodzianka.

#lekarz #medycyna #zdrowie #lekarski #kichiochpyta #pytaniedoeksperta #praca #anonimowemirkowyznania

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Lekarz, wystawiając L4, umieszcza na nim stosowny kod choroby, ale to nie wszystko. Ważne jest, że pracodawca nie ma dostępu do wszystkich szczegółów zawartych w dokumencie e-ZLA. Choć w zwolnieniu znajduje się numer statystyczny choroby, ta informacja jest dla pracodawcy niedostępna. W rzeczywistości, na udostępnionym mu zwolnieniu lekarskim znajdzie jedynie kod literowy, co oznacza, że nie będzie miał pełnego obrazu sytuacji zdrowotnej pracownika. Takie rozwiązanie zapewnia pewien poziom prywatności.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
przykładny-lider-40: Pracodawca nie widzi kodu na zwolnieniu, ale ZUS je widzi.
Istnieje prawna możliwość anulowania zwolnienia i wystawienia nowego, ale po pierwsze jest to ograniczone w czasie, po drugie lekarz musi podać powód dlaczego to robi, a raczej nikt nie będzie chciał wyjść na idiotę, który źle rozpoznał F43.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz