Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Może ktoś się lepiej orientuje w temacie #prawo i #nieruchomosci w #zwiazki.

Posiadam 2 mieszkania, gdzie jestem jedynym właścicielem w księdze wieczystej, ale:

Mieszkanie 1:
Kupione przed ślubem na kredyt, spłacone po ślubie częściowo z zysku z najmu, darowizny od moich rodziców oraz mojej pensji (żona po ślubie nie pracowała).

Mieszkanie 2:
Darowane po ślubie przez babcię, ale wykupione od gminy za 10% wartości oraz wyremontowane za darowizny od moich rodziców oraz mojej pensji (żona po ślubie nie pracowała).

Pensja męża oraz zysk z najmu majątku prywatnego są po ślubie podobno majątkiem wspólnym i stąd moje wątpliwości czy oba mieszkania należą w 100% do mnie, a pytam o to, ponieważ żona zbyt mocno się według mnie wtrąca i mówi mi co mam z nimi zrobić (dodam, że w żadnym z tych mieszkań nie mieszkamy).

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Spadki i darowizny nie wchodzą w skład wspólnoty majątkowej. Tak jak mieszkanie, które kupiłeś przed ślubem. Właścicielem nie jesteś dopiero kiedy je spłacisz, tylko w momencie podpisania aktu notarialnego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: oba mieszkania są twoje w 100%, 1 mieszkanie jest kupione przez ciebie przed slubem wiec jest twoje. 2 mieszkanie jest darowane przez babcie wiec nadal jest twoje, inaczej by było gdyby twoja zona miala na papieprze ze pomagala ci splacac kredyt z swojej pensji to wtedy iles procent wartosci mieszkania bylo by jej ale ze ci nie pomagala splacac to wszystko jest twoje.
  • Odpowiedz
@MegaSprawiedliwosc666 dlaczego piszesz głupoty? Spłacanie kredytu nie ma znaczenia. Własność nabywa się na etapie umowy sprzedaży czy darowizny.
Jeszcze co do tej darowizny - rozumiem, że było wskazanie, że jest do majątku odrębnego? Zresztą piszesz nielogicznie, bo kiedy była darowizna (i czego) a kiedy wykup od gminy? I z jakich środków?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @PanKapibara

cytowany tekst Jeszcze co do tej darowizny - rozumiem, że było wskazanie, że jest do majątku odrębnego? Zresztą piszesz nielogicznie, bo kiedy była darowizna (i czego) a kiedy wykup od gminy? I z jakich środków?> cytowany tekst

Było wskazanie, że darowizna jest wyłącznie dla mnie, wnuka, ale stwierdzenia "do majątku odrębnego" w akcie darowizny nie
  • Odpowiedz
@MegaSprawiedliwosc666 ale babcia de facto właścicielem nie była, wychodzi na to, że mieszkanie było komunalne, także właścicielem była gmina. Babcia była użytkownikiem wieczystym mieszkania. A jak wykupione było od gminy po ślubie to szczerze nie wiem, tutaj by już chyba musiał się prawnik wypowiedzieć xD

@mirko_anonim z drugiej strony o co chodzi z tym wtrącaniem się? Bo owszem, zysk z najmu czy z sprzedaży tych mieszkań jest aktualnie Waszym wspólnym
  • Odpowiedz
@MegaSprawiedliwosc666 też nie do końca. W sensie z tego co kiedyś widziałam to sąd przy rozwodzie może zasądzić ewentualne spłatę tej części co dołożył współmałżonek w czasie trwania małżeństwa. Jesli większość kredytu spłacił będąc kawalerem no to zostaną mu jakieś ewentualne grosze o które kobieta może się sądzić.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: ile razy byłes w sadzie w zyciu a ile razy bylem ja, nie znasz sie na zyciu to poco sie wypowiadasz, jesli bank daje kredyt na mieszkanie to nie jestes wlacicielem tego mieszkania, poczytaj sobie jak dziala kredyt na mieszkanie i kto wtedy jest wlascicielem, nie zaplacisz kilku rat i od tak bank moze zabrac ci to mieszkanie bez komornika.
  • Odpowiedz