Wpis z mikrobloga

Daily Reminder, że jeżeli jedynym powodem dla którego chodzisz do pracy jest opłacenie jedzenia, miejsca w którym śpisz i odpoczywasz, żeby wydajnie pracować i nie zostać bezdomnym oraz transportu którym dojeżdżasz do tej pracy to jesteś po prostu nowoczesnym niewolnikiem.
Wolny człowiek podejmuje działania które są zgodne z jego własnym interesem i które sam chce podejmować, a nie dlatego że musi.

#programista15k #nieruchomosci #pracbaza #korposwiat
enten - Daily Reminder, że jeżeli jedynym powodem dla którego chodzisz do pracy jest ...

źródło: Zanzslgwch

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@enten: niewolnicy chyba nie mogli śmigać w wolnym czasie gdzie chcieli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak mam do wyboru nie pracować, nie płacić za środek transportu i siedzieć w domu to jednak wolę pracować.
  • Odpowiedz
@enten: nie, wręcz idiotyczne. Zapewnienie sobie dachu nad głową i jedzenia to działanie zgodne z własnym interesem, to praktycznie idealny przykład. Poza tym wolny człowiek robi to, co chce (np. może zdecydować, że nie pracuje, i zdechnąć pod płotem).
@NieRozumiemIronii nie psuj mu rozkmin w stylu edgy piętnastolatek ;)
  • Odpowiedz
Wolny człowiek podejmuje działania które są zgodne z jego własnym interesem i które sam chce podejmować

@enten: a jak chce podejmować pracę bo jest zgodna z moim interesem?
  • Odpowiedz
@enten:

Wolny człowiek podejmuje działania które są zgodne z jego własnym interesem i które sam chce podejmować, a nie dlatego że musi.

Jak byłem 18 latkiem i wierzyłem w korwina, boga jedynego i prawdziwego, to też takie rzeczy mówiłem.

A później poznałem na własnej skórze zjawisko "przymusu ekonomicznego" czyli konieczność płacenia za jedzenie, mieszkanie, rachunki i
  • Odpowiedz
jedynym powodem dla którego chodzisz do pracy jest opłacenie jedzenia, miejsca w którym śpisz i odpoczywasz, żeby wydajnie pracować i nie zostać bezdomnym oraz transportu którym dojeżdżasz do tej pracy to jesteś po prostu nowoczesnym niewolnikiem.

@enten: ostatnio słyszałem podobny tekst od bezdomnego jak chciał ode mnie 2zł za "przypilnowanie" miejsca parkingowego.
  • Odpowiedz
  • 2
Poza tym wolny człowiek robi to, co chce (np. może zdecydować, że nie pracuje, i zdechnąć pod płotem).

@PanKapibara: No niewolnik też mógł zdecydować, że nie pracuje i zdechnąć pod płotem :)

niewolnicy chyba nie mogli śmigać w wolnym czasie gdzie chcieli ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mogli, przecież nie byli cały czas zakuci w kajdanach. A na pewno nie wszędzie. Nawet mięli jakiś tam czas wolny,
  • Odpowiedz
  • 1
Mozesz robic i jechac gdzie chcesz ale musi cie byc stac. Ameryki nie odkryles

@Alusowy: Nie możesz jechać gdzie chcesz i robić co chcesz. Tak mogli robić konkwistadorzy i odkrywcy w XVI wieku. Teraz gdziekolwiek nie pojedziesz to musisz zapłacić temu, kto jest właścicielem danej ziemi za prawo do pobytu na niej. No chyba że znajdziesz kogoś kto Cię przekima za daermo ale to niemal niemożliwe.
Możesz też iść spać
  • Odpowiedz
  • 0
ostatnio słyszałem podobny tekst od bezdomnego jak chciał ode mnie 2zł za "przypilnowanie" miejsca parkingowego.

@Plp_: uczciwa cena, skorzystałeś?
  • Odpowiedz
  • 0
A później poznałem na własnej skórze zjawisko "przymusu ekonomicznego" czyli konieczność płacenia za jedzenie, mieszkanie, rachunki i tak dalej.

@tubkas12: A zastanawiałeś się z czego ten "przymus" wynika?
Dlaczego coś tak błahego jak 4 betonowe ściany jest warte pracy przez niemal CAŁE Twoje życie?
  • Odpowiedz
@enten: Podobnie z pracą, jak masz firmę, prawdziwą a nie nasze fikcyjne jdg, to możesz ją odsprzedać a jak jesteś pracownikiem to w każdej chwili pracodawca może cię kopnąć w dupę bo ktoś z indii jest tańszy albo właśnie sprzedaje firmę.
  • Odpowiedz
jedynym powodem dla którego chodzisz do pracy jest opłacenie jedzenia, miejsca w którym śpisz i odpoczywasz, żeby wydajnie pracować i nie zostać bezdomnym oraz transportu którym dojeżdżasz do tej pracy to jesteś po prostu nowoczesnym niewolnikiem.

@enten: Jeśli ledwie wyciągasz minimalną, to pewnie tak jest
  • Odpowiedz
Wolny człowiek podejmuje działania które są zgodne z jego własnym interesem

@enten: A od kiedy zaspokojenie potrzeb fizjologicznych nie jest w moim interesie?
  • Odpowiedz