Wpis z mikrobloga

Mirki, czy ktos korzystal ze spryskiwacza/atomizera do oliwy lub oleju? Jak sie sprawuje, jestescie zadowoleni? Jaki konkretny model byscie polecili?
Przeczytalem opinie pod kilkoma modelami i niestety powtarzaja sie te same zarzuty: zamiast mgielki mamy strumien lub kapanie, szybko sie psuje itp.
A moze lepiej z tego zrezygnowac i kupic jeden z gotowych olejow w sprayu?
Ponizej zdjecie przykladowego modelu atomizera
#dieta #gotowanie #mirkokoksy
kratofel123 - Mirki, czy ktos korzystal ze spryskiwacza/atomizera do oliwy lub oleju?...

źródło: temp_file5770931439101814990

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kratofel123: Potwierdzam, zamiast mgiełki strumień, do tego z dyszy potrafi wyciekać w czasie psikania więc masz brudne paluchy
ALE
używam odkąd kupiłem bo to nadal sposób na rozprowadzenie mniejszej ilości niż gdybym lał z butelki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po prostu te spryskiwacze do oleju nigdy w rzeczywistości nie były produkowane z myślą o oleju, tylko o wodzie itp. mniej gęstych cieczach, a chinole i janusze
  • Odpowiedz
@kratofel123: Przerabiałem to i nie znalazłem takiego produktu, musi być puszka i jakieś ciśnienie w niej aby to ładnie rozpryskało. Nawet te atomizery z oliwą np. monini to nie jest to czego szukasz, bo to też strumieniem tak strzela. Musi być puszka.
Może są jakieś zaawansowane konstrukcje, z nabojem co2, nie wiem, tak daleko nie zabrnąłem.
  • Odpowiedz
@kratofel123: mam ten właśnie, na Aliexpress poniżej dychy płaciłem i całkiem fajnie rozpyla no ale to dopiero kilka miesięcy więc nie wypowiem się co do trwałości, wcześniej miałem taką buteleczkę z atomizerem ale dość słabo psikała i palec szybko wysiadał
  • Odpowiedz
@Vadzior:
Tam zawsze jest regulacja na końcu. Z wody na pewno da się mgiełkę uzyskać.

@WaveCreator No, do zraszania kwiatków jest bardzo wygodne :)

Ale znalazłem też wersję spożywczą. Piszą, że służy do natłuszczania form piekarskich, więc może ma to szanse zadziałać:
https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/spryskiwacz-rozpylacz-cisnieniowy-do-zywnosci-15-l-hendi-270875-p-16372.html
paramyksowiroza - @Vadzior: 
Tam zawsze jest regulacja na końcu. Z wody na pewno da s...

źródło: 270875-4

Pobierz
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza W sumie te do zraszania roślin też muszą mieć jakiś chyba jakiś atest bo spryskuje się nimi warzywa a przy uprawach eko np używa się oleju rydzowego z lnianki. Raz przez zagapienie wlałem sam olej bez wody i dało radę.
  • Odpowiedz
@Vadzior: @WaveCreator Sorry, że Was tak wołam, ale znalazłem jeszcze jeden produkt z szerszym opisem.
https://www.e-laboratoria.pl/rozpylacz-spryskiwacz-cisnieniowy-food
Okazuje się, że ciśnienie które wytwarza taka pompka to 3 bary, więc podobnie jak w przeciętnej puszce spray.
Wychodzi więc na to, że ciśnienie nie byłoby tutaj problemem.

@kratofel123 Tak, też o tym pomyślałem. W sumie nie za bardzo rozumiem, dlatego one są raczej do zastosowań profesjonalnych w gastronomii, a domowych nie
  • Odpowiedz
@kiszony_Pomidor: Te do spryskiwania żywności chyba tak, ale większość takich urządzeń o małych pojemnościach jest tylko do kwiatków doniczkowych :)
Najmniejszy do celów gastronomicznych udało mi się znaleźć tutaj, ale to nadal litr pojemności:
https://kenochem.com/pl/products/akcesoria/opryskiwacze-cisnieniowe/kwazar-opryskiwacz-cisnieniowy-venus-super-food-1l-do-zywnosci-5394
paramyksowiroza - @kiszony_Pomidor: Te do spryskiwania żywności chyba tak, ale większ...

źródło: pol_pl_KWAZAR-OPRYSKIWACZ-cisnieniowy-Venus-Super-Food-1L-do-zywnosci-5394_1

Pobierz
  • Odpowiedz