Wpis z mikrobloga

@tomwick55: po kryzysie 1929 r. to na wielu wsiach ludzi nie było stać na mięso. A weganie występuja w Azji dość często od wieków. Że względów religijnych. Tam są i akcję, że jacyś mnisi jak idą to zamiatają przed sobą drogę, żeby nie rozdeptać czasem czegoś.
  • Odpowiedz
Ciekawi mnie czy w latach od 1925 do końca II wojny światowej byli w Polsce weganie/wegetarianie sami z wyboru i jeśli byli to co jedli czy jakie posiłki

@tomwick55: pewnie że byli, natomiast generalnie dzisiejszy wegetarianizm to fanaberia. Żarcia było za mało, żeby można było wybrzydzać, a zabicie kurczaka nie było niczym nadzwyczajnym, więc aspekty moralne nie istniały.

weganie i wegetarianie istnieli dawno temu

Wtedy mówiło się na
  • Odpowiedz
A weganie występuja w Azji dość często od wieków. Że względów religijnych. Tam są i akcję, że jacyś mnisi jak idą to zamiatają przed sobą drogę, żeby nie rozdeptać czasem czegoś.

@Rasteris: ja kiedyś trenowałem z ziomkiem, który spędził ze dwa lata w shaolin, to podobno musieli zaperdzielać do wsi poniżej klasztoru, żeby zjeść coś konkretnego, bo w samym klasztorze raczej było ciężko o mięso.
  • Odpowiedz
@Bestia_z_Jellystone: w Shaolin nie ma mnichów. To trupa cyrkowa. Kasa na turystach. Klasztor został zniszczony przez Mandżurów. I wbrew pozorom mnisi z Shaolin to specjalizowali się w walce kijami.
A buddyści są wegetarianami, nie weganami. Dopuszczają produkty mleczne i jajka. Z tym, że mleko w Chinach to było mało popularne, nie mieli bakterii odpowiednich, wypicie mleka kończyło się zwykle problemami gastrycznymi.
Taka ciekawostka, wegetarianami byli też platonczycy z tym, że
  • Odpowiedz
@tomwick55: trochę wcześniej był Konstanty Moes-Oskragiełło czy lekarz Józef Drzewiecki sami ze swojego wyboru mięsa nie jedli. Ogólnie ruch wegetariański, częściej nazywany jarski, istniał. Z tym, że pewnie podczas wojny nie mieli zbytnio wyboru.

W 1910 r. ukazuje się „Uniwersalna książka kucharska” w której autorka, Maria Ochorowicz- Monatowa zawarła 500 przepisów jarskich. Książka była bardzo popularna i była kilkukrotnie wznawiana.

https://wydawnictwogaj.pl/dania-jarskie-czym-sa-jaka-jest-historia-slowa-jarski/
  • Odpowiedz