Wpis z mikrobloga

@walokid: ja ze dwa lata ostatnie na dwóch b2b, IT ale nie programowanie.
Dopiero 2 miesiące temu zrezygnowałem z jednej, ale generalnie sympatycznie było dwie faktury wystawiać.
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: zdaje sobie z tego sprawe dlatego pytam na wypoku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ja ze dwa lata ostatnie na dwóch b2b, IT ale nie programowanie.

@thority: pracodawcy o tym nie wiedzieli oczywiście? Jak ogarniałeś kolidujące spotkania? Byłeś SM-em?
  • Odpowiedz
@walokid: wez sobie jeszcze dorzuc z dwie fakturki jako junior frontend, czatgpt ci ogarnie te taski na luzie a sianko przytulisz dodatkowe
  • Odpowiedz
@walokid: o sobie konkretnie nie, natomiast jeden z nich jawnie mi powiedział, że robienie na jednej b2b słabo wygląda i dobrze jest mieć więcej niż jedną. U tego zleceniodawcy zostałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie kolidowały spotkania, szczęśliwie drugi szef był z USA i zaczynał zmianę na długo po tym, jak już meetingi w pierwszej pracy się ogarnęły.
Nie byłem SM i nawet nie wiem chyba
  • Odpowiedz
@zibizz1: ten tutorial to chyba jakiś paranoik pisał. Napisane jakbyś popełniał jakieś przęstepstwo a na b2b to jest w większości umów legalne i w zasadzie ciężkie do wyciągnięcia jakichkolwiek poważniejszych konsekwencji.
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: Czy jest legalne to zalezy od konkretnego przypadku. Nawet jesli jest legalne to równie legalne jest kręcenie z dwoma dziewczynami na raz. Jeśli czujesz że jesli powiesz jednej o drugiej to sie nie obrazi to spoko, jeśli uwazasz że będzie odwrotnie to zwiazek bedziesz trzymał w tajemnicy przed drugą. Jeśli jedna z nich się dowie i jej sie nie spodoba to sie rozstaniecie i już.
  • Odpowiedz
@zibizz1: to jeśli tak bardzo chcą pracownika tylko dla siebie to po co wypychaja sami ludzi na b2b? Jak jest człowiek na b2b to ma przecież pełne prawo świadczyć usług ile chce i dla kogo chce, po to się zakłada własną działalność a nie, żeby pracodawcy robić dobrze z optymalizacją kosztów.
  • Odpowiedz
@KMDZ Zalezy co sprzedajesz. Faktury wystawiasz za zadania czy za godziny? Jesli w kontrakcie masz określoną osobe która realizuje dane zlecenie i sprzedajesz 24h jej czasu dziennie no to jest nie halo. Poza tym to nie pracodawca wypycha na B2B tylko system. To do kogo trafia oszczędność ze zmianu UoP na B2B też jest dyskusyjne, zazwyczaj korzystają 2 strony
  • Odpowiedz