Wpis z mikrobloga

Duzo bylo mowione o mapce espon gdzie Polska swiecila jak latarnia z kosztami najmu/zakupu dla mieszkania 100m2. Podniosly sie glosy, ze tak jest bo tu prawie nie ma takich mieszkan - a jak sa to drogie apratamenty. No to tutaj troche inna mapka - czyli jak duze mieszkanie mozna wynajac za 40% swoich zarobkow - tutaj eleminiujemy case, ze sprawa sie tyczy "tylko apartamentow" ;)

Szok i niedowierzanie normalnie. kiedy TE SAME DANE praktycznie co z hejtowanego numbeo, ktore OD ZAWSZE pokazuje, ze nasz rynek nieruchomosci to jedna wielka patola...

#nazachodzietaniej
#nieruchomosci
del855 - Duzo bylo mowione o mapce espon gdzie Polska swiecila jak latarnia z kosztam...

źródło: Zrzut ekranu 2024-10-25 102616

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@del855: "Grupa trzymająca władze" wyciąga kasę z reszty społeczeństwie czując że to ostatni moment z powodu złej demografii i kiepskiej sytuacji geopolitycznej kraju, tak się żyje tu "na wschodzie", w Polsce trochę więcej wolności niż na Białorusi ale biznes i polityka działają podobnie
  • Odpowiedz
@del855: a u nas w latach 90'-10' było wysokie bezrobocie oraz brak mieszkań. Teraz mamy niskie bezrobocie i nadal brak mieszkań. Z biegiem czasu widać jak zła była polityka Balcerowicza i następców.
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Balcerowicz był za uwolnieniem rynku, ostatnie lata czyli druk pustego pieniądza na tarcze dla przedsiębiorców i naganianie ludzi na nieruchomości przez rząd zarówno inflacją jak i dopłatami nie ma nic wspólnego z wolnym rynkiem. Dostępność mieszkaniowa pogorszyła się tragicznie dopiero po 2018 r.
jacos911 - @acpiorundc: Balcerowicz był za uwolnieniem rynku, ostatnie lata czyli dru...

źródło: amron_dostepnpsc_wykres

Pobierz
  • Odpowiedz
Balcerowicz był za uwolnieniem rynku,

@jacos911: pokazujesz wykres od 2005 do teraz a pokaż od 1989 do 2005. Rzeczy, które zrobił nie były dobre. Nie trzeba było tak drastycznie niczego robić. Wyprzedali ogrom dóbr narodowych na początku lat 90' gdzie nawet rząd nie wiedział ile co jest warte. Z perspektywy czasu mogę pisać, że to nie była najlepsza opcja.

@jacos911 a jeżeli chodzi o wykres inflacji w Polsce to
  • Odpowiedz
  • 6
@del855 zawsze mnie zastanawiało jaki wpływ na gospodarkę miałoby wprowadzenie na rynek dużej ilości mieszkań komunalnych / spółdzielczych z tanim regulowanym czynszem. Nagle statystyczny Kowalski nie musiałby zostawiać 60% wypłaty na czynszojada / spłatę raty kredytu. Przecież Kowalski te pieniądze wydałby lokalnie na zakupy, usługi, podniósł poziom swojego życia. To byłoby nagłe ożywienie małego biznesu w Polsce.
  • Odpowiedz
  • 49
zawsze mnie zastanawiało jaki wpływ na gospodarkę miałoby wprowadzenie na rynek dużej ilości mieszkań komunalnych / spółdzielczych z tanim regulowanym czynszem. Nagle statystyczny Kowalski nie musiałby zostawiać 60% wypłaty na czynszojada / spłatę raty kredytu. Przecież Kowalski te pieniądze wydałby lokalnie na zakupy, usługi, podniósł poziom swojego życia. To byłoby nagłe ożywienie małego biznesu w Polsce.

jest to dosyc oczywiste pytanie, ktore jak mozna zauwazyc NIGDY w debacie publicznej nie pada.

A
  • Odpowiedz
Przecież Kowalski te pieniądze wydałby lokalnie na zakupy, usługi, podniósł poziom swojego życia. To byłoby nagłe ożywienie małego biznesu w Polsce.

@Metylo: dokładnie tak samo myślę. Pieniądze by nie zniknęły z rynku w myśl zasady albo kasa idzie na nieruchomości albo ludzie zakopują lub palą nią w piecu. Kasa by poszła na inne części gospodarki pewnie sporo osób by zaryzykowało aby utworzyć nowe firmy część by przejadła ale ona by
  • Odpowiedz
  • 2
@Metylo Wpływ miałoby zbawienny ale w polskim liberalnym piekiełku kasę można tylko rozdawać przedciembiorcom w dotacjach do ich gównianych firemek, a budownictwo socjalne to niedobre jest.

Gdyby stworzyć tanie budownictwo socjalne, przeciętna rodzina oszczędziłaby 2k, albo I więcej. 1k spokojnie można by było zostawić ludziom na konsumpcję (pobudzenie PKB), 1k niech przedsiębiorca mniej wydaje na utrzymanie etatu (spadek kosztów pracy, wzrost eksportu).

Gdzie wady? Kumple i rodziny polityków nie dorobią się
  • Odpowiedz
  • 1
jesuu jak ja sobie gratuluję, że w 2016 roku nie posłuchałem większości i jednak kupiłem mieszkanie...

przykro mi to mowic, ale to jest wlasnie takei typowe polskie zachowanie - JAK NIE MNIE GOONWO NIE LECI, to uffffffffffffffffff.... mozna odetchnac, niech reszta sie meczy, jedni frajrzy bo czekali, inni jak chodzili wtedy do szkoly to maja pecha i elo. WAZNE ZE MNIE TO NIE DOTYCZY.

Jest to postawa godna pozalowania...

@adeekk1989:
  • Odpowiedz
@del855: W Danii za 40% wypłaty możesz wynająć grubo ponad 100m, wysokie zarobki, szeroka siatka zabezpieczeń socjalnych a dzietność niewiele większa od Polski xD Także wydajmy dodatkowo 300 mld rocznie na promowanie dzietności, to urodzi się 1500 polaków więcej.
  • Odpowiedz
  • 1
@acpiorundc
Mirek, musisz wyjść z piwnicy. GDZIE masz brak mieszkań? Odpal sobie jakieś olxy albo otodomy i zobacz ile jest ofert. Za Kwaśniewskiego mówiono, że brakuje 3 mln mieszkań. Od 2000 budowano od 100 tys. do 230 tys. mieszkań rocznie, niech będzie średnio 150 tys., to przez 23 lata daje prawie 3.5 mln.
Problemem nie jest brak mieszkań, problemem jest to, że zbyt wielu ludzi traktuje mieszkania jako lokatę kapitału, a
  • Odpowiedz
  • 0
@stanleymorison Najlepiej to nic nie robić i patrzeć jak Polki rodzą więcej dzieci za granicą niż w kraju.

Przy tym tempie spadku dzietności Dania może stać się dla nas niedoścignionym wzorem. Poniżej masz mapę z podziałem na powiaty. Zdecydowanie wyróżniają się obszary z problemem dostępności mieszkań. Na czerwono są albo biedne powiaty (niskie zarobki), albo duże miasta i rejony turystyczne (cena).

Wyciągnięcie wyniku na 1,5, albo chociaż zatrzymanie tendencji spadkowej powinno
Dlkvv - @stanleymorison Najlepiej to nic nie robić i patrzeć jak Polki rodzą więcej d...

źródło: temp_file6493822836056873313

Pobierz
  • Odpowiedz
@del855: Ale gdzie ja napisałem, że dobrze teraz tym innym co nie mają? Po prostu stwierdziłem fakt... Też bym chciał katastru od jakiegoś więcej niż 3 mieszkania na przykład, też bym wolał aby mieszkania nie były formą inwestycji. Chyba coś źle zrozumiałeś mój wpis - był to raczej wyraz ulgi, że nie czekałem aż spadnie.
  • Odpowiedz
  • 1
Chyba coś źle zrozumiałeś mój wpis - był to raczej wyraz ulgi, że nie czekałem aż spadnie.

no i dokladnie o to chodzi. To jest nasza mentalnosc. MI SIE UDALO, a reszta? No niech SOBIE JAKOS radza.Tak - nie napisales tego wprost, tak jak CALA RESZTA NIGDY NIE POWIE WPROST, ze im sie udalo, a dzis gorzej.... to tak jest. Niemec czy Francuz nie powie, ze on kupil wczesnije i uffff, tylko
  • Odpowiedz
  • 1
@stanleymorison:

tylko to wpis o nieruchomsociach, a nie dzietnosci. To zlozony temat, natomiast bezczynnosci fatalna alkoacji POTEZNYCH srodkow ktore nie przekladaja sie za bardzo na poprawe - wola o pomste do niebios.
  • Odpowiedz