Wpis z mikrobloga

Mirki, złożyłem sobie komputer z Ryzen 7 7800X3D oraz RTX 4070ti super 16 GB. Muszę do tego kupić monitor, wiem, że ta karta jest w stanie pociągnąć gry w 4K ale nie zawsze na ultra. Myślę, jednak przyszłościowo bo nie należę do ludzi często zmieniających sprzęt taki jak monitor czy setup komputera więc myślę z małą dozą wyprzedzenia. Mianowicie, czy ktoś próbował mieć monitor 4k i grać w 2k ? Czy widać spory spadek na jakości ? Chodzi mi o to, że grając w 4K pojawią się gry, którym już ciężko zachować 60 fps i wtedy rozważałbym zejście z rozdzielczością. Jest sens cos takiego robić ?
#komputery #pcmasterrace #gry
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@t-time: no FHD się dobrze skaluje do 4k, tylko nie wiem jaki sens to ma do końca. kupujesz 4k bo chcesz mieć lepsza grafikę, ale obniżając mocno detale albo rozdzielczość renderu ja pogarszasz, w tym wypadku co piszesz nawet do gorszej jakości niż natywne FHD.
  • Odpowiedz
@10129: jak ktoś ma np. TV Samsunga, to można FHD odpalić sobie z dużo nie tracąc przez użycie scalera wbudowanego w TV. Gierki fajowo wyglądają, a różnice dopiero widać jak się siedzi do półtora metra przed TV, TV bardzo fajnie scaluje FHD do 4K.
  • Odpowiedz
V bardzo fajnie scaluje FHD do 4K

on tak na serio miał na myśli 1440p pisząc '2k'

ale jasne, grając z daleka jak przy konsoli to już ma małe znaczenie bo ludzki wzrok jest ułomny.
@Pabick:
  • Odpowiedz
  • 1
@RobinSchudl: @10129 @scriptkitty dobra, chyba wybiliście mi z głowy monitor 4k i pójdę w 2k, przy okazji trochę oszczędzając @Pabick Mam TV od samsunga s90C 65'', planowałem jakoś streamować sobie gry, może przez steam linka, więc dobrze wiedzieć, że mam taką opcję o której mówisz
  • Odpowiedz
  • 1
@ethize: rozważałem, ale jednak codziennie przez 8h pracuję z tekstem i cyframi (excel etc.), a grywam zdecydowanie mniej więc muszę wziąć za priorytet komfort dla oczu podczas pracy
  • Odpowiedz
@t-time: Bierz 2k, znając życie i tak te 4k będziesz odkładał w czasie, ja tak mam ;D Chciałem 4k, kupiłem 2k tymczasowo i teraz po czasie jestem zadowolony bo te 4k do niczego mi nie jest potrzebne
  • Odpowiedz