Szalunek gotowy policzony kąty i wymiary zachowane, trochę było zabawy i poprawiania, ponieważ pierwszy raz w życiu to robiłem. Folia rozłożona, kawałki połamanych krawężników jako dystanse no i zbrojenie z paneli ogrodzeniowych. W przyszłym tygodniu planuję zalać betonem b20 lub b25 bez zacierania bo kiedyś docelowo będą tam płytki garażowe lub epoxyd.
Aktualne koszta projektu - ziemia za wybranie ziemi - dokumentacja profilu skrzyżowania 615zl brutto - 30 mb deski calówki około 20cm szerokości - 50zl - kabel 3x2,5 17m + 2m folii do wykopu 74zł - koparka 200zł - 30t zwiru 500zł - wkręty do szalunku 24zł - Folia budowlana 86zł
@Wielki_Wladca_Wypoku: osobiście poszedłbym chyba w kabel 5 żyłowy w razie gdybym potrzebował podpiąć w warsztacie jakiś odbiornik trójfazowy - np. spawarkę :)
@wielbiciel_storm_iron: koledze zostały deski ze swojej budowy i sprzedał mi je za 50zł nikogo nie oszukuje bo nie mam żadnego celu kogokolwiek oszukiwać. 30mb deski o szerokości 20cm to jest zaledwie kilka desek @micke "robim co możem" fundusze nie pozwalają na przyspieszenie prac @mayek niestety nie stać mnie na wyłożenie 2,5k na beton i 2k na zacieranie (jestem 70k w plecy bo zostałem oszukany przez mojego wykonawce domu
@Wielki_Wladca_Wypoku: drogi kolego, jak widzę, ta siatka ogrodzeniowa to przeciwskurczowo. W takim razie taniej i lepiej by było po prostu wrzucić zbrojenie rozproszone do mieszanki.
@strusmig: do zasilania garażu jest podciągnięty 5 żyłowy a ten 3x2,5 to jest do zasilania przyszłej wiaty która będzie stała w drugim końcu działki. @Yawimaya panele kupuje w pobliskiego producenta po cenie drutu, to są panele z defektem (krzywo zespawane, brakujący lub krzywy drut itp.) @Torgerd tez o tym myślałem lecz niestety beton ze zbrojeniem strasznie drogi :( @wielbiciel_storm_iron podaje ceny jakie zapłaciłem, ja kupiłem deski za
nie stać mnie na wyłożenie 2,5k na beton i 2k na zacieranie
@Wielki_Wladca_Wypoku: To z czego będziesz to lał jak nie z betonu? Myślałem że sam sobie to robisz i sam sobie zatrzesz. Wypożycz zacieraczkę, albo chociaż listwę wibracyjną
@Wielki_Wladca_Wypoku: Fajnie - cena rynkowa płyty 20cm to 400 PLN/m^2 na gotowo (materiał+robocizna) więc robiąc samodzielnie uszczkniesz dobre 50-70% ceny końcowej.
Gratulacje, bo ja zapłaciłem firmie, a i tak nie wyszło dobrze xD
@Wielki_Wladca_Wypoku według mnie zbrojenie tej płyty bym zrobił w sposób klasyczny prętami. Czy to taki duży koszt? Pręty żebrowane fi10 masz tu 37 szt 4,90m i 27 szt 6,90m to daje w kg 232kg. Przy obecnych cenach daje to jakieś 700 zł. Co do zacierania, to możesz to zatrzeć ręcznie pacą styropianową. Wiadomo wymaga to wysiłku ale będzie tanio. Ewentualnie jeśli chcesz mieć to szorstkie to ja bym to wyszczotkował.
@PfefferWerfer: Panie ja bym to wszystko pier... i wynajął firmę aby i to zrobiła jedynym problemem dla którego to robię sam to to ze nie wydymali mnie na 70k których nigdy nie odzyskam i zmuszony jestem teraz oszczędzać na wszystkim. @juntek wszystko zostało zrobione zgodnie z obowiązującymi przepisami budowlanymi, dlatego robiłem dokument "profil skrzyżowania" aby wszyscy władni mogli to przyklepać. @Gilgamesz69 pręty żebrowane nie są potrzebne do takiej
#budujzwladca #budujzwykopem #warsztat
Szalunek gotowy policzony kąty i wymiary zachowane, trochę było zabawy i poprawiania, ponieważ pierwszy raz w życiu to robiłem.
Folia rozłożona, kawałki połamanych krawężników jako dystanse no i zbrojenie z paneli ogrodzeniowych. W przyszłym tygodniu planuję zalać betonem b20 lub b25 bez zacierania bo kiedyś docelowo będą tam płytki garażowe lub epoxyd.
Aktualne koszta projektu
- ziemia za wybranie ziemi
- dokumentacja profilu skrzyżowania 615zl brutto
- 30 mb deski calówki około 20cm szerokości - 50zl
- kabel 3x2,5 17m + 2m folii do wykopu 74zł
- koparka 200zł
- 30t zwiru 500zł
- wkręty do szalunku 24zł
- Folia budowlana 86zł
Łącznie: 1549zł
źródło: szalunek
Pobierzhttps://wykop.pl/wpis/78354199/osoby-chcace-byc-wolane-do-kolejnych-aktualizacji-
Lista wygenerowana za pomocą Mirkowołacz
#budujzwladca #budujzwykopem #warsztat
Wracam z małym updatem
W zeszłym tygodniu przyjechał znajomy i pogłębił mi wykop o dodatkowe 20cm + wykopał rów pod kabel elektryczny do przyszłej wiaty
@Wielki_Wladca_Wypoku: To tym bardziej musi być zacierane. Przecież nie będziesz lał żywicy tak grubo by zalać nierówności bo zbankrutujesz
@Wielki_Wladca_Wypoku: osobiście poszedłbym chyba w kabel 5 żyłowy w razie gdybym potrzebował podpiąć w warsztacie jakiś odbiornik trójfazowy - np. spawarkę :)
@micke "robim co możem" fundusze nie pozwalają na przyspieszenie prac
@mayek niestety nie stać mnie na wyłożenie 2,5k na beton i 2k na zacieranie (jestem 70k w plecy bo zostałem oszukany przez mojego wykonawce domu
Ja wszystko widzę
@Yawimaya panele kupuje w pobliskiego producenta po cenie drutu, to są panele z defektem (krzywo zespawane, brakujący lub krzywy drut itp.)
@Torgerd tez o tym myślałem lecz niestety beton ze zbrojeniem strasznie drogi :(
@wielbiciel_storm_iron podaje ceny jakie zapłaciłem, ja kupiłem deski za
@Wielki_Wladca_Wypoku: To z czego będziesz to lał jak nie z betonu?
Myślałem że sam sobie to robisz i sam sobie zatrzesz. Wypożycz zacieraczkę, albo chociaż listwę wibracyjną
@Wielki_Wladca_Wypoku: Wypożycz za 250zł na dobę...
Mam cie na oku
@mayek poszukam w okolicy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@wielbiciel_storm_iron spoko luzik ( ͡º ͜ʖ͡º)
Gratulacje, bo ja zapłaciłem firmie, a i tak nie wyszło dobrze xD
@juntek wszystko zostało zrobione zgodnie z obowiązującymi przepisami budowlanymi, dlatego robiłem dokument "profil skrzyżowania" aby wszyscy władni mogli to przyklepać.
@Gilgamesz69 pręty żebrowane nie są potrzebne do takiej