Wpis z mikrobloga

@arturek98c: to jest mieszkanka leśnego spadziowego z nektarowym. A nie sama spadź leśna. Możliwe, że chcą wypchnąć by nie zostać na kolejny sezon z tegorocznymi wyrobami.
  • Odpowiedz
@MaJeM0: @arturek98c Hm dobrze wiedziec, bo mi sie non stop to wyswietla w wyszukiwaniach. Okazuje sie, ze nie wszystkie mieszanki sa takie zle, bo jednak jedna z nich (nie od tego typa) tylko koncernowka/masowka sie krystalizuje, przynajmniej czesciowo
  • Odpowiedz
@JackBauer666: krystalizacja miodu jest czymś naturalnym. Zwracać trzeba uwagę czy owy miód nie jest miksowany z cukrem z buraków -> dość częsta praktyka, bo jest tańszy niż słoik z miodem miodem bez dodatków. Nektar też nie jest sam w sobie zły, to normalny miód. W przedstawionej aukcji jest po prostu nie 100% spadzi tylko w jakiejś proporcji (dokładnie nie ma wskazanego) nektar ze spadzią.
  • Odpowiedz
@MaJeM0: Nektar w sensie pyłek pszczeli? I tak, zwracam na uwage tez na zacukrzenie i glebie smaku chociaz mysle, ze na gryczanym chyba jeszcze latwiej oszukiwac niz na wielokwiatowym, bo ma po prostu intensywny mocny smak - tak jak lubie
  • Odpowiedz
  • 0
@JackBauer666: 4 lata temu kupiłem 4 różne miody po 200 ml tak na spróbowanie. I zostały zapomniane w szafce za innymi słoikami. Po roku czasu żaden z nich nie był skrystalizowany XD. Tylko częściowo na dole lub samej górzej. Już nie pamietam. Max 20%, a reszta była płynna. A nie stał nigdzie w okolicach kaloryfera czy coś. Dlatego teraz kupuje wyłącznie bezpośrednio od pasiek, a nie od pośredników. A jeszcze
  • Odpowiedz
@arturek98c: poki co nawet taka polsko/chinszczyznowa mieszanka mi krystalizuje w przeciwienstwie do polszo/chinsko/upainskiej. Ba, sprzedawca nawet nie raczyl poinformowac o krajach pochodzenia, ktore byly podane na wieczku (nawet foty nie zrobil denka), bo nikt by tego nie wzial, jedynie powtorzyl formulke "kraje z UE i spoza" (fakt, producent czasem celowo lub nie, nie podaje, ale tu bylo jak byk napisane). Wiec zwracam, towar niezgodny z umowa, niech se jedza ten
  • Odpowiedz
@JackBauer666: Po przerobieniu przez pszczoły nektaru kwiatowego powstaje miód, a po przerobieniu przez nie pyłku powstaje pierzga. W miodzie oczywiście też znajdują się pyłki kwiatów, z których miodek powstał, dzięki temu możemy określić pod mikroskopem rodzaj miodu nektarowego. Jeśli chodzi o miody spadziowe to tutaj pszczółki zbierają spadź. Jeśli sprawdzimy taki miodek pod kątem przewodności elektrycznej to jest ona wyższa niż w miodach nektarowych. Według Polskiej Normy dla miodów nektarowo-spadziowych
  • Odpowiedz
@JackBauer666: Nie no co ty, ja to napisałam w taki sposób, że w sumie niewiele można z tego zrozumieć 😅Wczoraj wydawało mi się to czytelniejsze :) Sorki. Z tą przewodnością chodzi o to, że im w miodzie więcej związków mineralnych tym ta liczba jest większa :) Miody fałszowane cukrem mają poniżej 1, bo tych związków tam prawie nie ma. Gdyby tak przepisy wymagały podania tej przewodności to można by rozróżnić
  • Odpowiedz
@JackBauer666: Odmiodowuje się totalnie. Podobno nawet ze związków pszczelarskich kupują miód spoza UE, przegrzewają, żeby antybiotyki nie były wykrywalne i miksują z innymi a od swoich pszczelarzy brać nie chcą. Ile w tym prawdy to nie wiem, tak gadają ale w tym kraju to już mnie mało co zdziwi ;D

A dobrze, że zwracasz uwagę na to co jesz, bo jak to mówią nasz organizm to fabryka - dasz dobre
  • Odpowiedz