Wpis z mikrobloga

Co jest atrakcyjnego w pracy w IT oprócz wypłaty seniora? Aktualnie według mnie nic:

- Brak stabilności
- Jak stracisz pracę, to nowej będziesz szukał bardzo długo
- Ogromna konkurencja
- Wysokie ryzyko automatyzacji
- Stawki 15k netto + vat osiągalne są spokojnie w innych branżach na UOP

#pracait
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wybacz: no niestety prawda. W dużych miastach (czyli tam gdzie jest IT) średnia to 10-11k brutto. Po kosztach pracodawcy doliczając urlopy wyjdzie luźno 15k. Czyli senior wymiatacz za stawkę, którą ciężko już teraz gdzieś dostać ma 2 średnie krajowe wielkomiejskie po kosztach pracodawcy. Netto wychodzi dobrze tylko dzięki b2b, ale za to się też zaraz wezmą.
  • Odpowiedz
@Bocianek2750: w pracy IT atrakcyjne jest to, że potrafisz robić rzeczy uniwersalne światowo.
Zdefiniowane standardami, językami programowania, metodologiami. Z dnia na dzień możesz wziąć kontrakt w Amsteramie albo w Australii za ~500-1000 EUR/day jako architekt oprogramowania, senior <coś>, manager, team lead, nawet manual tester. Podcas gdy inne zawody są mocno zakorzenione w danym miejscu, państwie etc. itp. i nie ma łatwej możliwości zmiany branży, miejsca, stanowiska...
  • Odpowiedz
- Stawki 15k netto + vat osiągalne są spokojnie w innych branżach na UOP

@Bocianek2750: Czy ja wiem. Poza branżami medycyna i podobne nie widzę żeby w innych branżach się przelewało. Chyba jak piszesz o VAT myślisz o JDG wtedy może ale też trzeba coś umieć.
  • Odpowiedz
  • 12
@Bocianek2750 żeby te 11k brutto na UoP poza IT np. w administracji, transporcie, HRach i innych to trzeba z 7-8 lat przepracować, mieć studia pokrywające się ze scopem pracy i być naprawdę dobrym pracownikiem. To nie jest tak, że za klepanie prostych rzeczy w korpo dostaje się od buta taką stawkę, na to na serio trzeba poświęceń, udanych projektów a przede wszystkim trzeba być lubianym i mieć znajomości.

Ale najlepiej to
  • Odpowiedz
@Bocianek2750:
Zarobki póki co nadal są dużo lepsze niż to co wyciąga 90% (albo lepiej) społeczeństwa
Praca w komfortowych warunkach przy komputerku, gdzie połowe dnia możesz przepalić na wykopie i na innych idiotyzmach
A w dodatku tą pracę zwyczajnie da się lubić, programowanie/IT jest po prostu fajne - nie twierdzę, że nie mam przynajmniej raz na miesiąc r----------ć komputera, ale nie zmienia to faktu że zwyczajnie lubię tą pracę, nie
  • Odpowiedz
Co jest atrakcyjnego w pracy w IT oprócz wypłaty seniora? Aktualnie według mnie nic:

@Bocianek2750: Bardzo CI współczuje, jak miliony Polaków.
I potem dziwne, że tak wiele osób ma Was w dupie. Biedaki z 15k netto łatwe do ogarnięcia w innej branży. To może zostaniesz sprzedawcą w sklepie na Lubelszczyźnie? Albo nauczycielem? A może urzędnikiem w jakiejś małej gminnie

Branża IT jest jak deweloperzy, czyli w sumie developerzy są jak
  • Odpowiedz
Albo kierowca żwira

@Bocianek2750: programista pracuje parę godzin w biurze i wróci na rowerku r----ć żonę, chyba że homeoffice to można nawet w czasie pracy. A kierowca po 2tyg gotowania parówek w czajniku dobrze jak nie wróci "za wcześnie"

Serio nie widzisz różnicy? XD
  • Odpowiedz