Aktywne Wpisy

fundacjawosp +382
Dołącz do Licytacji Najbardziej Hojnych Darczyńców!
❤️ Coroczny Finał WOŚP to nie tylko kwesta do puszek, aukcje Allegro, zbiórka SMS czy eSkarbonki! To również Licytacja Najbardziej Hojnych Darczyńców, towarzysząca finałowemu graniu od 1994 roku! To jedna z najstarszych finałowych tradycji!
Więcej szczegółów o LNHD znajdziecie tu: https://www.wosp.org.pl/aktualnosci/dolacz-do-licytacji-najbardziej-hojnych-darczyncow
#wosp2025
❤️ Coroczny Finał WOŚP to nie tylko kwesta do puszek, aukcje Allegro, zbiórka SMS czy eSkarbonki! To również Licytacja Najbardziej Hojnych Darczyńców, towarzysząca finałowemu graniu od 1994 roku! To jedna z najstarszych finałowych tradycji!
Więcej szczegółów o LNHD znajdziecie tu: https://www.wosp.org.pl/aktualnosci/dolacz-do-licytacji-najbardziej-hojnych-darczyncow
#wosp2025

źródło: 32f_lucyna_lewandowska-9253_22_57
Pobierz
silent_unknown +148

źródło: temp_file3774229455816243963
Pobierz
I jak tu giełda w PL ma złapać przewagę nad betonem, skoro przeciętny nabywca Żabki w IPO w dwa dni doświadczył zmienności 15%? Na dodatek mógł ją widzieć i czuć na żywo, w kolorkach i migających cyferkach.
Betoniarz takiej zmienności nie doświadcza przez długie kwartały.
A farciarz, który cudem wyszedł z zyskiem to jeszcze będzie udupiony na 19% belki. Betononiarz z najmu tylko ryczałcik.
Taki syf przy tak dużym IPO zniechęci kolejne tysiące ludków do kierowania kasy na GPW.
A dlaczego złe starty na IPO miałby nas martwić? Kupię sobie te spółkę jak rynek prawidłowo wyceni i tyle.
@KjatanSveisson: Bo ipo ściąga nowy kapitał, który dla lepszej przyszłosci gpw lepiej, żeby został na rynku, a nie zniechęcony poszedł w beton lub lokatkę.
@DJ007: Są zdecydowanie pewniejsze inwestycje na giełdzie, niż IPO. Jak kto lubi h----d, to musi się pogodzić z ryzykiem
@ossprime: Ale z punktu widzenia jakości naszego rynku i możliwości pozyskiwania kapitału przez firmy z emisji, to już tak średnio. Same zwroty to inna para kaloszy.
@wstanczyk: Tak, lecz wielkie ipo są medialne, ipo są na językach, jak z tego jest g---o, to cały rynek traci, bo zniechęca do giełdy jako takiej.
źródło: IMG_6194
Pobierz@ossprime: No racja, tu nie sposób się nie zgodzić.
Wlozcie po prostu hajs w sp500 jak nie chcecie ryzyka podejmowac wielkiego i nie kombinujcie.
@maniek74: Byłem posiadaczem, zarobiłem na wacika i pół.
@koko_jumbo_i_do_przodu: Nie wiem co bym mówił. Pamiętam ipo, które faktycznie ściągało na rynek inwestorów i wielu zostawało. Dla mnie pakowanie w beton jest systemową szkodą zarówno dla rynku kapitałowego jak i dla społeczeństwa w ogóle. Tylko tyle z mojego
Nie ma się co dziwić, że nasza giełda to 0,1% świata? Przy takiej stabilności już idę inwestować tam jakieś pieniądze. I nawet niech spółki sobie rosną,