Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy znacie jakieś gry, które są tak fabularnie atrakcyjne jak Gothic? Mam na myśli szerszy aspekt. Gothic w Polsce cieszy się szczególnym uznaniem i ma swoje wyróżnione miejsce. Community, mody, ba, nawet humor związany z grą (np łączenie gothica z uniwersum gachimuchi).
W gothica zacząłem grać późno, przed nim miałem zaliczonych wiele gier, do których chętnie wracałem. Jednak fabuła, humor czy nawet postacie nie były tak charakterystyczne jak w gothic 1 i 2 noc kruka. Oczywiście szukałem gier z podobnym klimatem czyli dark fantasy w stylu retro, zahaczając o przełom lat 90 i dwutysięcznych. Próbowałem hexen 2, daggerfall, morrwind, ultimę, blade of darkness, enclave. Bawiłem się świetnie i nadal chętnie wracam, ale zawsze czegoś brakowało. Czy to puste lokacje, czy postacie z mniej rozwiniętą osobowością, czy mimo klimatu po prostu pokonywanie bossów i lokacji.
A gothic? Jak się nie chce po raz kolejny przechodzić klasycznej fabuły to zawsze ma się pod rękę mody z nową fabuła, czy to kroniki myrtany, czy odyseja, lub inne.
Wielu proponowało mi skyrima, wiedźmina, gry dobre, ale to nie to. Czy znacie coś co możecie polecić?

#gry #gothic

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy znacie jakieś gry, które są tak fabularni...

źródło: z28117614AMP,Screen-z-gry-Gothic-1

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Próbowałem hexen 2, daggerfall, morrwind, ultimę, blade of darkness, enclave. Bawiłem się świetnie i nadal chętnie wracam, ale zawsze czegoś brakowało.

@mirko_anonim: szukasz Gothica nie będącego Gothikiem ¯\(ツ)/¯ będzie ciężko coś takiego znaleźć
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jako fan Gothica muszę przyznać, że pod względem fabularnym to on nie ma podejścia do Wiedźmina czy nawet Skyrima. To czego szukasz to raczej nie fabuła, a poczucie nostalgii.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ciężko będzie Ci w czymś doradzić, jak szukasz po prostu gry takiej samej jak Gothic ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
W podobnym klimacie myślę, że jeszcze jest Mount & Blade Warband, gdzie robisz postać "od zera do bohatera". Do tego jest duże community, duże możliwości modowania. Jeden z modów - Brytenwalda - doczekał się nawet oficjalnej reedycji pod nazwą Viking Conquest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Sporo uroku G2 tkwi w świetnym dubbingu oraz tym, że gra nie traktuje nas w jakiś wyjątkowy sposób. Nie jesteśmy już na początku wielkim bohaterem, na którego barkach leży los całego świata. To znaczy trochę jesteśmy ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale świat nas w ten sposób nie traktuje. Musimy dopiero wywalczyć sobie odpowiednią pozycję.
Trochę podobnie wygląda to w Kingdom Come Deliverance - też startujemy
  • Odpowiedz
Czy znacie jakieś gry, które są tak fabularnie atrakcyjne jak Gothic?

@mirko_anonim: Fabularnie atrakcyjne to ze starszych gierek kilka by się znalazło, ale takich jak Gothic to raczej nie. :)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieustraszony-sojusznik-42: Fabularnie? Nie chodzi ci o "uniwersum" i tzw. "lore"? Bo gothic był g.wniany fabularnie, miał za to fajny świat (który w jedynce tracił "fajność" w kolejnych aktach ale w pierwszym był muah).

Btw, gra ktoś w Gothica3? Jest tam coś wartego uwagi do zainstalowania poza tym co proponuje kanał "clicks4gameplay" na yt?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
skrupulatny-uczeń-64: Oczywiście, całe mnóstwo, nieskończona ilość nowych historii wręcz, co raz gram w coś nowego - ale papierowe RPGi.

Jak raz zasmakujesz dobrej historii ze zgraną ekipą dojrzałych ludzi w Cyberpunku, Cthulhu, Delta Green, Pendragonie, VtM, którymś z PbtA to nawet największe dzieła komputerowe wypadają słabo.

Taki system jak BRP idealnie by się nadał do zrobienia sesji w świecie Gothica z fabułą jaką sobie tylko wymarzysz bez oglądania się na mody. Wiem, bo
  • Odpowiedz