Wpis z mikrobloga

Początkujący posiadacz apartu ortodontycznego, w co muszę się zaopatrzyć?

- irygator, czy konieczny?
- wosk orto, ile tego potrzebuję, tzn jaką ilość można zakupić na start?
- szczoteczka do zębów, tradycyjna czy jakaś ultra super orto?
- coś jeszcze?

#ortodoncja #stomatologia #aparatortodontyczny
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- irygator, czy konieczny?

@lotos10: Zdecydowanie zalecany ale nie zastąpi on ci nitkowania to lekarz lub higienistka powinna ci przeprowadzić lekcję jak używać nitki przy aparacie.
  • Odpowiedz
@lotos10:
-irygator u mnie stał się must have - nie wyobrażam sobie bez niego higieny teraz
-nitki takie z końcówkami aby przekładać między zamki, w rossmanie są
-szczoteczka jak używam sonicznej, myślę nad przejściem na jakąś magnetyczną bo mi się kamienia sporo i tak osadza mimo mycia po każdym posiłku (ale lekarka mówi że no niektórzy pacjenci mają tendencję do kamienia)
- wosku nie użyłem ani razu, a noszę już
  • Odpowiedz
@lotos10 z ciekawości na ile Ci wycenili całość leczenia? Niedługo planuje iść na konsultację, więc badam na jaki koszt się nastawić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lotos10: Irygator bardzo pomocne urządzenie, warto się zaopatrzyć ale pamiętaj, że nie zastąpi nitkowania. Wosku na początek wystarczy jedno opakowanie. Jeżeli tworzy Ci się dużo bolesnych ran polecam Elugel, przechowuj go w lodówce. Jaką masz szczotkę do zębów? Poszukaj sobie końcówki takiej precyzyjnej typu Interspace od oral B i używaj dodatkowo po zwykłym myciu. Zaopatrz się w nici SuperFloss. I polecam pastę Elgydium AntiPlaque ale do użytku np. raz w
  • Odpowiedz