✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czy start kariery w finansach w wieku 26 lat to późno? Mam 24 lata. Zrobilem licencjat z FiRu w UK i teraz kończę magisterkę też w Angli. Miałem wracać do Polski na początku 2025 roku, ale ze względu na różne rzeczy postanowiłem że zostanę w UK jeszcze z 1,5 roku, żeby w tym czasie wyrobić obywatelstwo brytyjskie.
Mój plan był taki żeby wrócić porobić ze dwa lata w BIG4 w audycie i pójść bardziej w analitykę finansową/controlling.
Drażni mnie trochę myśl, że jak zacznę karierę w wieku 26 lat to osoby w moim wieku będą miały po 2-3 lata expa. Szukam tu jakiejś już pracy w branży ale no krucho, dość mało ofert tu gdzie mieszkam (muszę zostać w tej miejscowości ze względów rodzinnych), albo training contracty na 3 lata.
Niby wyjechałem na te studia, żeby się bardziej rozwinąć, nauczyć lepiej angielskiego, ale mam wrażenie że wracając w tym wieku do Polski to popełniłem same błędy i sam se siebie postawiłem w sytuacji z gorszym startem na tle rówieśników.
Czy te 26 lat to naprawdę dużo na start w jakiejś BIG4 czy rzeczywiście sporo osób w moim wieku tam zaczyna a ja se nakręciłem głupoty na głowę z tym wiekiem.
perfekcyjny-wizjoner-34: 1) późno 2) praca w finansach się już nie opłaca i tym bardziej nie opłaca w PL - finanse będą w większości zastąpione przez AI - BIG4 to kołchoz - W Polsce outsourcing itp to generalnie kołchoz - zarobki w finansach są słabe, wymagania duże i dużo
perfekcyjny-wizjoner-34: albo musisz wcześniej rezerwować (rok wcześniej) albo zmień robotę. Każdy chce na okres wakacyjny zazwyczaj ale rozważ też nieoczywiste miesiące właśnie jak styczeń - zawsze możesz jechać gdzieś gdzie wtedy jest +25 st
@mirko_anonim: z tego co widziałem po znajomych kończących SGH i idących mniej więcej w tym samym kierunku co ty kluczowym było zaczęcie kariery jak najwcześniej. W big4 ludzie siedzą jako stażyści nawet 2-4 lata aby złapać rolę juniora i dopiero zaczynają cokolwiek zarabiać. Normą jest też praca 12-16 godzin na dobę bez rejestracji absolutnie żadnych nadgodzin, bez tego nie rozważą Cię przy rekrutacji na prawdziwą pozycję. Dopiero po takich 3-5
@mirko_anonim mężny-narrator niby nie ma pracy w szalonych godzinach, ale w skrzynce czekał na mnie mail z 00:03, a następny pojawił się kilka minut po 9 XD
@mirko_anonim OP, przede wszystkim jak chcesz robić karierę w finansach to rób ją w UK
@mirko_anonim nie pamiętam bo działam w innej branży ale duża grupa znajomych poszła w consulting. Mowa o osobach w +- wieku OPa. Z tego co kojarzę to głównie analiza finansowa i te sprawy. Różni znajomi pracują w różnych firmach ale historia jest ta sama, niemiłosierne ilości nadgodzin. Zgodnie z polityką pewnej firmy w pewnych godzinach można brać taksówki za darmo, więc tam ludzie jeżdżą do biura przed 7 a wracają po
@mirko_anonim: nie sluchaj tych wysrywow co wyzej pisali. W audycie sporo osob zaczyna w tym wieku co ty, bo czesto tez przychodza z backgroundu poza-finansowego i dopiero teraz zdecydowali sie, ze interesuje ich to bardziej niz branza w ktorej sie pierwotnie wyksztalcili lub tez finanse wiecej placa. W Polsce tez nie ma jeszcze takiej kultury stazowej co w US, czy UK, gdzie ludzie podczas studiow robia sporo stazy - w
✨️ Autor wpisu (OP): @Betoniarka69: dzięki za odp, dobrze wiedzieć ze az tyle do tyłu nie będe i jestem w stanie póżniej to nadrobić.
@NieRozumiemIronii: mimo tego ze mam 24 lata, to mam nakręcone na bani chyba, że jestem starszy i będe odstawać, wiekszość tego to pewnie problemy co se sam wkręcam.
W Polsce tez nie ma jeszcze takiej kultury stazowej co w US, czy UK, gdzie ludzie podczas studiow robia sporo stazy - w Polsce zazwyczaj robia staze osoby juz zaliczane do tych ambitnych i wiele osob czeka do konca licencjatu/magisterki zeby wgl pomyslec o 1 pracy.
@Betoniarka69: wlasnie to. Oczywiscie lepiej jest wiedziec szybciej niz pozniej ale u nas tego az tak nie ma jeszcze.
@Betoniarka69: w której firmie biorą po studiach magisterskich na a1? Mam koleżankę rekruterke z PwC i mówiła mi, że bez doświadczenia zawodowego, przyjmują tylko na praktyki, nawet jeżeli masz ukończone studia magisterskie
Czy start kariery w finansach w wieku 26 lat to późno? Mam 24 lata. Zrobilem licencjat z FiRu w UK i teraz kończę magisterkę też w Angli. Miałem wracać do Polski na początku 2025 roku, ale ze względu na różne rzeczy postanowiłem że zostanę w UK jeszcze z 1,5 roku, żeby w tym czasie wyrobić obywatelstwo brytyjskie.
Mój plan był taki żeby wrócić porobić ze dwa lata w BIG4 w audycie i pójść bardziej w analitykę finansową/controlling.
Drażni mnie trochę myśl, że jak zacznę karierę w wieku 26 lat to osoby w moim wieku będą miały po 2-3 lata expa. Szukam tu jakiejś już pracy w branży ale no krucho, dość mało ofert tu gdzie mieszkam (muszę zostać w tej miejscowości ze względów rodzinnych), albo training contracty na 3 lata.
Niby wyjechałem na te studia, żeby się bardziej rozwinąć, nauczyć lepiej angielskiego, ale mam wrażenie że wracając w tym wieku do Polski to popełniłem same błędy i sam se siebie postawiłem w sytuacji z gorszym startem na tle rówieśników.
Czy te 26 lat to naprawdę dużo na start w jakiejś BIG4 czy rzeczywiście sporo osób w moim wieku tam zaczyna a ja se nakręciłem głupoty na głowę z tym wiekiem.
#korposwiat #praca #pracbaza #pwc #big4 #uk #korpo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
@mirko_anonim: a to z kimś się ścigasz :-)?
2) praca w finansach się już nie opłaca i tym bardziej nie opłaca w PL
- finanse będą w większości zastąpione przez AI
- BIG4 to kołchoz
- W Polsce outsourcing itp to generalnie kołchoz
- zarobki w finansach są słabe, wymagania duże i dużo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
@Bejro: w jakich działach?
@mirko_anonim OP, przede wszystkim jak chcesz robić karierę w finansach to rób ją w UK
@NieRozumiemIronii: mimo tego ze mam 24 lata, to mam nakręcone na bani chyba, że jestem starszy i będe odstawać, wiekszość tego to pewnie problemy co se sam wkręcam.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@Betoniarka69: wlasnie to. Oczywiscie lepiej jest wiedziec szybciej niz pozniej ale u nas tego az tak nie ma jeszcze.