Wpis z mikrobloga

Co myślicie, co jest lepszym rozwiązaniem dla jednoosobowej działalności – leasing czy długoterminowy wynajem samochodu? Przy wynajmie płacę miesięczną ratę i mam mniejsze ryzyko związane z awariami i kosztami eksploatacji. Z kolei leasing daje możliwość wykupu auta na koniec umowy i jego późniejszej sprzedaży. Martwi mnie jednak, czy przy wynajmie są dodatkowe koszty związane ze zwrotem auta. W leasingu natomiast pojawiają się opłaty serwisowe, które w przypadku wynajmu są już wliczone w ratę. Czy ktoś ma porównanie kosztów? #wynajemdlugoterminowy #wynajemsamochodu #leasing #motoryzacja #samochody #dzialalnoscgospodarcza #firma
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@brzozowskas: tylko leasing, a już tu masz obowiązkowe AC i to chyba w towarzystwie który wskaże ci leasingodawca. Leasing jest ok, ale dla aut które na siebie zarabiają, ale mimo wszystko i tak się opłaca, a wynajem długoterminowy, na cholere ci to? jak to auto twoje nie jest, tak wiem w lesingu też nie, ale do tego dążysz, o jeśli już 2 lata spłacasz to praktycznie jest twoje, wykup wykupem,
  • Odpowiedz
@brzozowskas Przy oddawaniu auta z wynajmu będą Ci liczyć każda drobna ryskę we wnętrzu, typu zarysowany plastik i wystawia spora fakturę. Jak masz możliwość wzięcia leasingu to to wg mnie lepiej. A jak nie będziesz chciał potem tego auta to spłacisz i odkupią chętnie od Ciebie.
  • Odpowiedz
A jak nie będziesz chciał potem tego auta to spłacisz i odkupią chętnie od Ciebie.

@AnalLog: Jasne, że odkupią ale najlepiej na FV, czyli zapłacisz dochodowy i VAT od tej sprzedaży. Jeśli nie rozliczysz w działalności faktury wykupowej, to przy sprzedaży zapłacisz tylko dochodowy, ale wtedy sprzedaż tylko na umowę. A znajdź chętnego na zakup na umowę przy droższym aucie. Problem nieobecny w przypadku najmu. To samo jak masz jakieś
  • Odpowiedz
@brzozowskas: leasing jest dobrą opcją, ale jeśli to tylko kwestia wykupu to może zobacz sobie jak wygląda na mAuto, bo kojarze, że tam jest opcją najmu z wykupem późniejszym tego auta lub wymianą na inne. Może to jest opcja dla Ciebie.
  • Odpowiedz
@brzozowskas: Na pewno dużą zaletą wynajmu jest to, że masz serwis w pakiecie. Płacisz małą miesięczną ratę i nie musisz się stresować, że nagle wpadnie Ci jakiś większy wydatek, jak wymiana sprzęgła czy klocków hamulcowych. No i nie musisz na początku inwestować dużej sumy pieniędzy, jak to bywa przy leasingu, gdzie wymagany jest wkład własny.
  • Odpowiedz
To zależy od umowy. Z tego, co słyszałam, w Master1 nie musisz płacić opłaty wstępnej. Najlepiej zajrzyj na ich stronę, gdzie znajdziesz przykładowe modele samochodów i możesz obliczyć, ile wyniesie miesięczna rata.
  • Odpowiedz
Jeszcze kilka lat temu poleciłbym Ci leasing zamiast wynajmu, ale ostatnio wiele się zmieniło po nowym ładzie. To, ile potrzebujesz samochodu, ma znaczenie. Jeśli lubisz często zmieniać auta i potrzebujesz go na 2-3 lata, to wynajem będzie lepszy. Natomiast jeśli chcesz mieć auto na dłużej, lepiej postawić na leasing. Obecnie sprzedaż auta z leasingu może być nieopłacalna ze względu na wysoki podatek. W przypadku Master1 w jednej racie masz wszystko: ubezpieczenie, serwis,
  • Odpowiedz
A jak to wygląda pod względem podatkowym? Co bardziej się opłaca przy jednoosobowej działalności?
  • Odpowiedz
Nie wiem, czy leasing ma sens w Twoim przypadku. Skoro nie jesteś VAT-owcem, to pewnie masz obroty poniżej 200 tys. rocznie, co może sprawić problem z uzyskaniem finansowania. Teraz jest dużo trudniej o leasing niż kiedyś. W tej sytuacji lepiej postawić na długoterminowy wynajem.
  • Odpowiedz
Dodam, że teraz dużo łatwiej jest zdobyć długoterminowy wynajem niż leasing. Zwłaszcza jeśli mówimy o młodej firmie – w leasingu często wymagają, żeby firma działała przynajmniej rok. Zgłoś się do master1 jak tutaj wspominali powyżej, zobacz, co mają w ofercie, a sam sprawdzisz, czy to się opłaca!
  • Odpowiedz