Aktywne Wpisy
future_taylor +573

cukierkowa +14
Musze napisać bo się uduszę, nie wiem co z tym zrobić,
W pracy na Dzień Kobiet mieliśmy dzisiaj taki podwieczorek i dziewczyny poza tym, że było ciastko i po kwiatku to dostałyśmy jakieś takie kartki, które z założenia miały być motywacyjne chyba i z miłymi słowami pewnie coś w stylu "jesteś zwycięzcą". No miałam kilka takich, ale na jednej ktoś napisał "chciałbym ci się spuścić na c--e", Faceci co z wami? Kurna
W pracy na Dzień Kobiet mieliśmy dzisiaj taki podwieczorek i dziewczyny poza tym, że było ciastko i po kwiatku to dostałyśmy jakieś takie kartki, które z założenia miały być motywacyjne chyba i z miłymi słowami pewnie coś w stylu "jesteś zwycięzcą". No miałam kilka takich, ale na jednej ktoś napisał "chciałbym ci się spuścić na c--e", Faceci co z wami? Kurna
źródło: wtf-man-5c6bd4
Pobierz

Siema, jest tu ktoś kto dobrze ogarnia prawo pracy?
Sytuacja wygląda tak, że w marcu chciałem przystąpić do PPK (btw po wpisie na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) mimo, że wcześniej wypisałem się z autozapisu, ale czytałem, że dołączyć do PPK mogę w każdej chwili bez problemu.
Przesłałem do szefa wniosek o dołączenie do PPK mailem, on do mnie oddzwonił i bardzo odradzał, mówił że to drugie OFE, że kasa przepadnie itp. powiedział nawet żebym sobie lepiej konto w banku drugie otworzył to on mi będzie 2% wynagrodzenia odciągał i przelewał na te drugie konto (oczywiście o tym 1,5% które wpłaca pracodawca nie wspominał XD)
Powiedziałem mu, że jeszcze trochę poczytam i dam znać. Poczytałem i również przesłałem maila, że się zdecydowałem, że ostatecznie chcę dołączyć. Nawet przesłałem jakieś broszury informacyjne o tych jednostkach które zarządzają PPK i napisałem, że z mojej perspektywy to wszystkie oferują to samo, ale ze strony pracodawcy jakaś tam wydaje się najkorzystniejsza bo niby jest jakieś tam wsparcie na spoko poziomie.
Telefonicznie pracodawca powiedział, że spoko może mi to zrobić, ale to ja mam się zając wszystkim co związane w wdrożeniu tego, znaleźć jednostkę, podpisać umowę, zarządzać tym itp.
Mówię niech tam będzie, ale wszystkie jednostki powiedziały, że ja to nic nie mogę załatwić bo nie jestem wpisany do KRS i tu niestety już nie wysyłałem maila tylko rozmawialiśmy z szefową fejs tu fejs.
Finalnie okazało się, że u obecnego pracodawcy rachunek PPK nigdy nie został dla mnie otworzony, zalogowałem się na moje PPK i jest tam tylko rachunek z poprzedniej pracy.
Mój brat który pracuje w tej samej firmie, przy okazji autozapisu wcale nie składał wniosku o rezygnację z PPK a również konto dla niego otwarte nie zostało.
Jakiś czas temu szefowi odbiło, zaczął zachowywać się bardzo nie fair, mobbing i te sprawy.
Usilnie szukam nowej pracy, ale na razie niestety nic ciekawego się nie znalazło, więc wciąż tu pracuję do czasu aż znajdę coś odpowiedniego.
Pytanie co w takiej sytuacji jestem w stanie zrobić i czy wgle jakieś zadośćuczynienie jest dla mnie możliwe. Wniosek składałem w marcu tego roku, zarobki mam całkiem spoko więc do tej pory na koncie PPK byłoby około 2 tysiące z samych wpłat, więc finalnie okazuje się, że jestem +/- 2 tysiące w plecy nie licząc tego jaki zysk pieniądze by wypracowały i jakiś tam dodatków od Państwa jeżeli jakieś by mi się należały.
Zrobiłem screeny z maili z widoczną datą i odbiorcami, wrzuciłem je na chmurę, czy to wgle może być traktowane jako dowód?
Trzymacie się tam Mircy
#praca #prawopracy #pracbaza #ppk #kolchoz #pomoc #prawo
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim