Wpis z mikrobloga

Mój starszy, który jest z gatunku gentlemanów jeżeli chodzi o transakcje kupna i sprzedaży popełnił błąd i wpłacił jakiemuś handlarzowi 3000zł zaliczki za Renault Espace. Ostatecznie zrezygnował z kupna tego samochodu i tutaj zaczęły się problemy: gość nie chce zwrócić kasy, a w rozmowie telefonicznej jest opryskliwy, niemiły i rozłącza się. Stwierdził nawet, że "możesz oddać mnie do sądu, proszę bardzo". Czyste chamstwo, ja czegoś takiego nie lubię.

Niestety zaliczka była wpłacana jako "zadatek" i prawnie nie można już nic ponoć z tym zrobić.

Ja bym jednak tak tego nie zostawił i zareklamował odpowiednio "komis" samochodowy tego cwaniaka.

Da się jakoś ukręcić Małysza czy lepiej dać sobie spokój? Najchętniej chciałbym gościowi udowodnić, że nie warto jest być tak niemiłym człowiekiem, który tak traktuje ludzi.

#prawo #samochody #kupujzwykopem #kiciochpyta #mechanikasamochodowa
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kizalfon: "NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI"

Nie pajacuj i przyjmij na klatę, że zadatek jest zabezpieczeniem dla sprzedającego. Jak kupisz bilet lotniczy i nie polecisz, bo nagle się rozmyśliłeś też będziesz wymyślał kto i na jakiej podstawie cię oszukał? Dorastamy, heloł...
d.....u - @kizalfon: "NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI"

Nie pajacuj i przyjmij na klatę, ż...

źródło: zaliczka-czy-zadatek

Pobierz
  • Odpowiedz
Niestety zaliczka była wpłacana jako "zadatek"

@kizalfon: No to nie zaliczka tylko zadatek. Jak kupowałem mieszkanie też płaciłem zadatek i wiedziałem z czym to się wiąże. Jeżeli faktycznie to zadatek to nie musi oddawać tych pieniędzy, właśnie na tym to polega.
  • Odpowiedz
@kizalfon: Gość jest pewnie oszustem jak większość handlarzy, ale w tej konkretnej sytuacji to ty balansujesz na krawędzi prawa. Twój ojciec powinien wziąć tę kwotę na klatę jako mandat za ignorancję.
  • Odpowiedz
@kizalfon:
Po sprawie i niestety musicie wziąć to na klatę i wyciągnąć nauczkę, że nawet w wypadku zaliczki spisuje się umowę i ustala warunki.
Możesz iść do sądu, ale jeżeli handlarz ma nagraną rozmowę z twoim Tatą, a jak jest ogarnięty to ma i padnie tam słowo "rezerwacja" lub "wstrzymam ofertę" lub coś podobnego, to nie tylko przegracie, ale dostaniecie koszty sądowe.
(sąd dopuści taką rozmowę jako znaczący dowód w sprawie)

wpłacił
  • Odpowiedz
@kizalfon: Obaj z ojcem powinniście mieć odebrane prawa wyborcze. Chcesz oczernić czyjś biznes "na cwaniaka". Później spotkasz takiego debila na swej drodze i zastanawiasz się czy to złodziej i próbuje mnie oszukać czy zwyczajny debil.
  • Odpowiedz
@kizalfon: ale rozumiesz, że zadatek daje się właśnie jako gwarancję kupna/sprzedaży? Jeśli nie ma kupna z winy kupującego, to on przepada na korzyść sprzedającego. Nie ma w tym niczego chamskiego, może najwyżej sprzedający nie wykazał się nadludzką życzliwością i dobrym sercem, ale to nie jest obowiązkowe.
  • Odpowiedz
@kizalfon czekaj chcesz powiedzieć, że twój tata chciał kupić samochód, więc zaczął się kontaktować z komisem i ogarniać wszystko, komis wymagał zadatku na wypadek wycofania, twój tata jednak się wycofał i teraz lament, bo nie chcą mu oddawać kasy? Właśnie po to jest zadatek/zaliczka (część osób dalej myli te pojęcia), żeby zabezpieczała każdą stronę przed takimi akcjami.
  • Odpowiedz
jawisz mi się jako człowiek, który się daje na każdym kroku "r----ć w dupsko" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ItsyBitsyPajonk: Ale tutaj to autor z tatą próbują od kogoś wyłudzić pieniądze a ten ktoś nie daje się wyruchać i stąd cała afera.
  • Odpowiedz
Ja bym jednak tak tego nie zostawił i zareklamował odpowiednio "komis" samochodowy tego cwaniaka.

Da się jakoś ukręcić Małysza czy lepiej dać sobie spokój? Najchętniej chciałbym gościowi udowodnić, że nie warto jest być tak niemiłym człowiekiem, który tak traktuje ludzi.

@kizalfon: dobry baicik, taki nie za oczywisty, daje 9/10

• Odpowiedz