Wpis z mikrobloga

Mój starszy, który jest z gatunku gentlemanów jeżeli chodzi o transakcje kupna i sprzedaży popełnił błąd i wpłacił jakiemuś handlarzowi 3000zł zaliczki za Renault Espace. Ostatecznie zrezygnował z kupna tego samochodu i tutaj zaczęły się problemy: gość nie chce zwrócić kasy, a w rozmowie telefonicznej jest opryskliwy, niemiły i rozłącza się. Stwierdził nawet, że "możesz oddać mnie do sądu, proszę bardzo". Czyste chamstwo, ja czegoś takiego nie lubię.

Niestety zaliczka była wpłacana jako "zadatek" i prawnie nie można już nic ponoć z tym zrobić.

Ja bym jednak tak tego nie zostawił i zareklamował odpowiednio "komis" samochodowy tego cwaniaka.

Da się jakoś ukręcić Małysza czy lepiej dać sobie spokój? Najchętniej chciałbym gościowi udowodnić, że nie warto jest być tak niemiłym człowiekiem, który tak traktuje ludzi.

#prawo #samochody #kupujzwykopem #kiciochpyta #mechanikasamochodowa
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kizalfon: powiedz mu, że zgłosisz do Urzędu Skarbowego bezpodstawne wzbogacenie się i obserwuj jak sra pod siebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jak nie pomoże sama rozmowa, to po prostu to zrób.
  • Odpowiedz
3000zł zaliczki za Renault Espace. Ostatecznie zrezygnował z kupna tego samochodu

Niestety zaliczka była wpłacana jako "zadatek"

@kizalfon: Niestety, takie są reguły gry i trzeba przyjąć to na klatę.
Nie jest to chamstwo, tylko prawo.
  • Odpowiedz
@darek-jg: ale on tego nie musi wiedzieć, a z cwaniakami się rozmawia ich językiem. Taki handlarz na pewno ma jakieś oszustwa podatkowe na koncie. Jak mu wpadnie kontrola ze Skarbówki, to się dwa razy zastanowi nad sobą. Wystarczy uprzejmie donieść, że np. masz podejrzenie, że Pan Handlarz nie odprowadził VATu. Forma nie ma znaczenia, liczy się udział Skarbówki w całej sytuacji.
  • Odpowiedz
  • 0
  • 1
@darek-jg: @powsinogaszszlaja

OK, zadatek zadatkiem. Zabezpiecza obie strony stanowiąc o ich poważnych intencjach. Ale zadatek był wpłacony, a samochód na ogłoszeniu wisiał w dalszym ciągu i nie został zdjęty z aukcji.

To nie jest powód do odstępstwa od
  • Odpowiedz
To nie jest powód do odstępstwa od zadatku ?

@kizalfon: nie bo zadatek nie zabrania mu sprzedania innemu klientowi a jedynie gdyby to zrobił to musiałby zwrócić go w podwójnej wysokości
  • Odpowiedz
Ale zadatek był wpłacony, a samochód na ogłoszeniu wisiał w dalszym ciągu i nie został zdjęty z aukcji.

To nie jest powód do odstępstwa od zadatku ?

@kizalfon: Nie. Dopóki nie został sprzedany, nie miał obowiązku ukrywać oferty. Mógł jedynie zamieścić wpis "rezerwacja".
  • Odpowiedz
  • 62
@kizalfon: Przyjęcie zadatku do niczego nie obliguje. Sprzedawca może się wycofać z umowy i sprzedać przedmiot komu innemu, jedynie musi zgodnie z prawem zwrócić podwójną wysokość zadatku. Na tym kończy się jego odpowiedzialność. Twoje pomysły "linczu" są dosyć żenujące, bo niezależnie czy ten ktoś zrobił w życiu jakieś wały czy nie, to w tej sytuacji nie zrobił absolutnie nic złego ani nielegalnego, to ty sobie wymyślasz jakąś ludową sprawiedliwość bez
  • Odpowiedz
  • 38
@ItsyBitsyPajonk: Niby dlaczego? Ja bym powiedział, że jest dokładnie na odwrót - ja właśnie znam swoje prawa i nie robię bezsensownych rzeczy typu wpłata zadatku, gdy nie jestem pewny czy chcę dokonać transakcji, więc nie muszę potem płakać i szukać "sprawiedliwości". Jeśli prawo jest po mojej stronie, to nie podaruję ani złotówki i będę walczył o swoje, ale w sytuacji OPa cała wina jest po jego stronie i kłótnie nie
  • Odpowiedz
Generalnie szkoda mi czasu na takich zakłamanych ludzi jak pan ale w drodze wyjątku odpowiem na pana Bezczelne Kłamstwa na które mam niezbite dowody oraz świadków . Pierwszy kontakt z panem miałem podczas tej rozmowę telefoniczna poprosił mnie pan o przesłanie wszystkich dokumentów dotyczących samochodu które posiadam ,nagrania filmów samochodu i o przygotowanie oferty leasingowej . Po dwóch tygodniach bez żadnej zapowiedzi pojawił się pan pod moja posesją (w niedziele wracając z
  • Odpowiedz