Wpis z mikrobloga

Ej czy ktoś z was miał taką sytuację?

Mam Windowsa 11 i dwa monitory w zasadzie to monitor i telewizor podpięty do jednego komputera monitor to standardowy monitor z głośnikiem wbudowanym drugi to telewizor Smart TV LV.

Podpiąłem monitor za pomocą kabla HDMI do komputera mam przejściówkę z displayport na HDMI i nią podpiąłem telewizor. Wszystko działało przez kilka miesięcy nawet dzisiaj rano. Teraz włączam komputer oczywiście i kiedy startuje z bios-u to wszystko się działa ale nagle Windows przestał obsługiwać poprawnie monitor I telewizor. Momentami jak włączę go i są włączone obydwa urządzenia to widzi mój monitor jako telewizor a na telewizorze w ogóle nie ma obrazu. Zniknęła też możliwość ustawiania podgłaśniania i ściszania dźwięku w konsoli miksera bo normalnie mogłem ustawiać ją na tym jako monitor do którego mam podpięte głośniki. Czasem dźwięk puszczam z niego a czasem z telewizora. Czy ktoś z nas miał kiedyś taką sytuację No domyślam się że chodzi o problem z Windowsem 11.

#windows11 #informatyka #naprawakomputera #windows #microsoft
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sirpingus @jurek-gagarin

Właśnie sprawdziłem i ogólnie okazało się, że windows 11 w całej swojej wspaniałości (nie wiem jak) zepsuł sterownik do karty graficznej. Naprawiłem I działa.

Miałem od chyba dekady windows 10 i nigdy się nie psuł nigdy nie robiłem reinstalki. Mam Winde 11 od kilku miesięcy po aktualizacji i co chwila coś... nawet raz miałem niebieski ekran już.
  • Odpowiedz
@wmw987: Windows 10 też to czasem robił.

Paradoks jest taki, że momentami sterownik od producenta układu dystrybuowany przez Windows Update (który ma certyfikat WHQL) czasami jest rekomendowany w miejsce młodszego sterownika od producenta który działa (i też ma certyfikat WHQL).

W wielu laptopach np. to psuło gesty płytek dotykowych w laptopach lub co gorsza reakcję na płytkę w ogóle.
  • Odpowiedz