Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jeśli mam w telefonie(s22+) po 5g 80-120mbps siedząc przy kompie przy oknie, to ile więcej realnie może być na dobrym zewnętrznym modemie 5g? Na mapie zasięgu jestem w zasięgu kilku pasm lte i 5g
Ewentualnie czy jest gdzieś możliwość przetestowania jakiegoś dobrego modemu i sprawdzenia, czy gra jest warta świeczki? Nie bardzo chce mi się wydawać 1000-1500zł nie mając pewności, że będzie dużo lepiej niż przy udostępnianiu z tel
Tam obecnie jest dostępna jedynie radiówka 30mbps za 110zł (xD), zero kabli i póki co nieprędko to się zmieni. A we flexie np unlimited net 5g 80zł (w tym rozmowy i sms) i kilka kart sim z tym samym numerem
Anonim, bo brak konta

#internetmobilny #5g #lte #internet #router #pytanie #komputery

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Zaloz konto i udzielalaj sie, a nie tak....

Ale liczy sie nie tylko chwilowy peak predkosci o 2 w nocy a szczegolnie obciazenie BTS wieczorem. Wowczas mozesz miec lepszy zasieg i wieksze maksymalne predkosci ale to nic nie zmieni w czasie kiedy realnie uzywasz internetu. Sprawdz aplikacja net monster sile sygnalu i agregacje pasm na zewnatrz na telefonie i jesli masz ponad 100mbitps w godzinach szczytu a powiedzmy max
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @cotozazycie: przedział 80-120 jest z całej doby, nie ma nigdy problemu że jest mega wolno.
Tak, chcę mobilny jako domowy, bo nie mam innej lepszej opcji
A konto miałem tu zbyt długo, i udzielałem też całkiem sporo ;P

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: więc jeśli chcesz po taniości to szukaj czegoś z minimum LTE z agregacją 3 pasm 800, 1800/2100, 2600 i jakąś antenę zewnętrzną ale to możesz dokupić potem jeśli router na zewnątrz działałby znacznie lepiej.

IMO jeśli masz ok 100mbit/s i nie używa tego wiele osób jednocześnie grających w chmurze czy oglądających 4k to pytanie czy potrzebujesz się ścigać o dodatkowe Mbity i inwestować w 5G? Po wyłączeniu 3G i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli masz 80 Mbps - 120 Mbps w telefonie, to będziesz miał podobne wartości na modemie. Jako człowiek zajmujący się zawodowo sieciami komórkowymi przez 10 lat, powiem tak - nie ma sensu bawić się we wróżenie z fusów w stylu "BTS będzie mniej obciążony wieczorem" czy "co będzie jeśli wystawię większą antenę za okno."

Wszystkie normalne telefony oraz modemy są multi-RAT - wspierają od GPRS do 5G i jako
  • Odpowiedz
@panArchitekt: Rly, przed otworzeniem sieci 5g w okolicy było tylko LTE. Takie LTE na telefonie miało 200 mbps a modem z zewnętrzną anteną ledwo od 50 do 90 mbps. Wiadomo zadzwoniłem na infolinie T-mobile i tam się dowiedziałem, że modemy korzystają z innego pasma niż telefony stąd różnica. Teraz przy 5g już nie ma takiej różnicy, generalnie lata między 300 a 500 mbps
  • Odpowiedz
@hadrian3: Przyczyn może być mnóstwo. Tak naprawdę bez wywalenia dokładnych logów z modemu to jest tylko zgadywanie. A nawet jeśli to zrobisz, to zmiana czegokolwiek nie jest możliwa dla przeciętnego śmiertelnika, ponieważ takie rzeczy oznaczają zwykle rekonfiguracje sieci.
  • Odpowiedz