Wpis z mikrobloga

Wiecie co mi się najbardziej podoba w naszym kraju?

To, że ktoś pracujący na śmieciówce i najmujący mieszkanie nie ma szans na własne mieszkanie, nawet w kredycie ale nie stoi to na przeszkodzie żeby dokładał się do kredytów i nieruchomości ludzi bogatszych.

wspaniały to jest s0cjalizm

#nieruchomosci #powodz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tempyluj: to generalnie prawda, tylko problem z tym argumentem jest taki, że dla normalnego człowieka w Polsce w perspektywie jest nie regresja a bezwzględna, niewaloryzowana progresja podatkowa. Pewnie, że 1% czy 0.1% najbogatszych robi co chce na stawce i 0% jak chce, ale to nie jest kwestia Polski a każdego kraju.

Znacznie właściwszym sformułowaniem jest "w Polsce panuje bezwzględna progresja podatkowa, ale tylko jak jesteś biedny".
  • Odpowiedz
@Wap30: po co przedstawiać ilustracyjnie rzeczywistość?

Jestem na UOP i zarabiam 15k. Wpadam w drugi próg i oddaje państwu 32% z mojej wypłaty samego pit + oskładkowanie. Moim przeciwnikiem jest gość na ryczałcie który udaje JDG chociaż tak naprawdę tylko wystawia fakturę swojemu pracodawcy. On płaci od tego samego 15k 12% dochodowego i stałą składkę zdrowotną w wysokości 700 zł, czyli 0,5% która jest śmiesznie niska w odniesieniu do jego
  • Odpowiedz
@tempyluj co rozumiesz przez "smieciówki"? Zarówno na umowie o pracę jak i umowie-zlecenie możesz dostać kredyt hipoteczny. Pracuję na takiej umowie, bo w moim przypadku o wiele bardziej opłaca się niż b2b, nie tylko nie wyrzucili mnie z banku, a nawet chcieli dać więcej niż potrzebowałem.
  • Odpowiedz
Moim przeciwnikiem jest gość na ryczałcie który udaje JDG chociaż tak naprawdę tylko wystawia fakturę swojemu pracodawcy

@elmas-znaczy-diament: twoim "przeciwnikiem" jest ktoś, kto skorzystał z opcji którą ty też nadal masz, a nie ktoś kto każe ci oddawać efektywnie około połowę zarobionych pieniędzy, częściowo na podstawie arbitralnego progu, którego nie dotyczy inflacja? Czyli jak wygrałbyś z tym "przeciwnikiem", kiedy on by zaczął oddawać tyle samo co ty musisz teraz? Jak
  • Odpowiedz
@tempyluj nie mam żadnego dodatkowego zabezpieczenia, zresztą wystarczy wpisać w Google zapytanie o banki, które pozwalają wziąć kredyt przy umowie-zlecenie i masz całą gotową listę. W większości wymóg to regularne wpływy od jednego podmiotu przez 12 miesięcy
  • Odpowiedz
To, że ktoś pracujący na śmieciówce i najmujący mieszkanie nie ma szans na własne mieszkanie, nawet w kredycie ale nie stoi to na przeszkodzie żeby dokładał się do kredytów i nieruchomości ludzi bogatszych.

@tempyluj: jeśli ten ktoś zgłosi się po dopłatę do kredytu w ramach programu to ten kredyt dostanie.
Właśnie po to jest ten program. Ale wy z niego i tak nie skorzystacie bo wy nie chcecie kupić mieszkania.
  • Odpowiedz
@Wap30: Podatek VAT, ZUS, akcyza są regresywne, PIT jest progresywny. Zapewne są jakieś prace naukowe, które patrzą na cały system i rozstrzygają jaki jest system całościowo.
  • Odpowiedz