Aktywne Wpisy

Wilczak +6
Faceci bez bród odetchnęli.
Jak można być tak odklejonym? Serio pytam.
#tinder #broda #logikarozowychpaskow
PS – Komentarze simpów i cuckoldów tradycyjnie będą usuwane.
Jak można być tak odklejonym? Serio pytam.
#tinder #broda #logikarozowychpaskow
PS – Komentarze simpów i cuckoldów tradycyjnie będą usuwane.
źródło: Screenshot_20260727_235618_Tinder
Pobierz
annlupin +13
misiek po czwartej nad ranem
źródło: annlupin7899098
Pobierz

Chciałabym Was poprosić o ocenę sytuacji, która wydarzyła się w firmie, dla której pracuję. Czy takie działanie jest OK? zarówno z punktu widzenia prawnego, jak i etycznego?
Temat z kategorii #pracbaza #podatki #ksiegowosc #pit #wynagrodzenie #prawo #prawopracy
Jednym z benefitów oferowanych przez pracodawcę jest karta sportowa. Część kosztu ponosi pracownik, a część opłaca pracodawca. Kosztem dla pracownika jest zatem jego część + podatek, który musi zapłacić za część pokrywaną przez pracodawcę.
Obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim. Ze strony pracodawcy 0 kontaktu. Przeglądając pasek płacowy zobaczyłam wysoką wartość pozycji "dofinansowanie sportowe". Zaskoczona skontaktowałam się z działem kadr. Pani z HR wytłumaczyła mi, że przez ostatnie 16 miesięcy źle naliczali dofinansowanie (zbyt mało - 148,65zł zamiast 175,26zł) i teraz muszą to wyrównać, tłumacząc to tym, że w przeciwnym wypadku pracownikom będzie groziła niedopłata podatku PIT. Wysokość wyrównania, to 425,76zł. Będąc w drugim progu podatkowym moje wynagrodzenie będzie zatem pomniejszone o 136,24 zł.
Sytuacja dla mnie bardzo irytująca z kilku względów
1. Ponoszę dodatkowy koszt, więc wiadomo - nie jestem zachwycona,
2. Zgadzając się na benefit musiałam złożyć deklarację, zgodnie z którą wyrażam zgodę, aby pracodawca dopłacił 148,65zł. Do tego potrącenia była niezbędna moja deklaracja. Nie zadeklarowałam, że wyrażam zgodę na pobranie 175,26zł, a jednak pracodawca uznał to za działanie legalne,
3. Pracodawca powołuje się na intencję, jaką jest ochrona pracownika przed niedopłatą podatku PIT. Kwota wyrównania, to przychód częściowo za rok 2023, a ja będę go rozliczać w roku 2024.
4. Z firmy odeszło sporo pracowników. Czy firma może po kilku miesiącach obciążyć te osoby w podobny sposób? Nie pracujesz w firmie od listopada 2023 i nagle dostajesz maila z paskiem płacowym i informacją, że jest wyrównanie i masz extra przychód, który musisz rozliczyć.
5. Przez 16 miesięcy nikt nie wyłapał błędu w rozliczeniach w zakładzie zatrudniającym 150 osób. To podważa skrupulatność i zaufanie działu rozliczającego kadry.
6. No i jeszcze drobna kwestia etyczna - Naliczasz, wysyłasz pasek i tyle. No, ale to, że kobiety na macierzyńskim, to tacy pracownicy - duchy, to jest standard, więc tutaj nie jestem zaskoczona. Ponoć jakaś tam komunikacja wewnątrz firmy była.
Dlaczego zdecydowałam się na ten wpis? Kilka lat temu decydując się na zatrudnienie w tej firmie rozważałam też innego pracodawcę. Oboje proponowali te same stawki. Podobne działalności. Podobne perspektywy. Różnica leżała w tych benefitach. Dziś nie dość, że warunki się zmieniły i to ze skutkiem wstecznym, to HR nie dopatruje się żadnych nieprawidłowości. Jest podejście "nie podoba się, to zrezygnuj z karty". Bardziej niż dodatkowy koszt boli sposób działania tych osób. Pracownicy z pokorą przyjmują wszystko, co im się wrzuca, a w domach każdy płacze, że w Polsce pracodawcy źle traktują pracowników. Przy czym pracodawcy mają na to jawne przyzwolenie.
Jestem bardzo ciekawa waszego odbioru tej sytuacji. Będę wdzięczna za każdy komentarz, gdyż wchodząc w dalszą dyskusję z moim działem kadr zależy mi na obiektywności i upewnieniu się, że te rzeczy, które nie są OK widzą też inni, a nie tylko ja. Nie mając kontaktu z ludźmi z firmy i nie chcąc też jednoczesnie wszczynać jakiegoś buntu w miejscu, gdzie teraz fizycznie mnie nie ma, pozostaje mi się zdać na Waszą opinię :)
a poniżej oryginalna odpowiedź na moje zapytanie dotyczące tego, czy dział HR nie obawia się reakcji pracowników na to działanie, bo zapewne nie każdy będzie widział w nim jedynie ochronę przed niedopłatą PIT
Nie wiem, czego innego można się tutaj doszukiwać."
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Komentarz usunięty przez moderatora
Ogarnijcie się kobiety bo ręce opadają.
─────────────────────
·
Czy wy jako płeć macie w ogóle jakąś wewnętrzną moralność czy wszystko podlega głosowaniu rady plemiennej?
─────────────────────
· Zaakceptował: grap32
Dopłacasz i tyle.