Aktywne Wpisy

Czy ja jestem jakiś nienormalny czy co ale co ludziom przeszkadzają fotoradary albo odcinkowe pomiary prędkości? Może wystarczy jechać zgodnie z przepisami? A najbardziej śmieszą mnie komentarze typu "rząd łupi kierowców" - no to jak ktoś będzie jechać zgodnie z ograniczeniem to mu chyba nic extra nie doliczy? xD
Ja się nauczyłem jeździć zgodnie z przepisami w UK, gdzie każde przekroczenie prędkości i mandat, chociażby najniższy to kosmiczna zwyżka przy kolejnym ubezpieczeniu
Ja się nauczyłem jeździć zgodnie z przepisami w UK, gdzie każde przekroczenie prędkości i mandat, chociażby najniższy to kosmiczna zwyżka przy kolejnym ubezpieczeniu

Porównanie rat kredytu na 30 lat na 500k w Polsce (u góry) i w Niemcach #nieruchomosci #banki
źródło: 1000005351
Pobierz

Za około 1-2 lata chcę zacząć budować dom, ale działkę chciałbym kupić jeszcze w tym roku. Pisałem do kilku osób na portalu z działkami, dostałem WZ i jedna rzecz mnie ciekawi/niepokoi, to fakt, że większość z nich ma na WZ
* maksymalna pow. zabudowy ~14%
* dach jedno/dwuspadowy
* elewacja frontowa 14m +/- 20%
Mnie interesuje budowa domu parterowego, a konkretnie projekty, które zgodnie z opisem mają powierzchnię zabudowy ~250m2, elewację frontową 18m, niekiedy 21m, dodatkowo chciałbym aby dach był płaski. I tu pojawia się pytanie, bo WZ można zmienić za zgodą właściciela ziemi i taka zmiana o ile wiem kosztuje raptem 10 zł. Ale czy jest jakaś wartość maksymalna, którą Gmina byłaby w stanie wskazać? Jak wygląda sama zmiana WZ? Jeżeli zawnioskuję o parametry X, Y, Z, to czy gmina może zaproponować np. X-10, Y-2, Z, czy po prostu odrzuci/przyjmie wniosek? Oczywiście zakup działki odbędzie się dopiero kiedy dostanę zgodę na parametry WZ, które wskazałem wyżej, ale nie wiem jak podejdą oni do tego, że wysyłam zmiany WZ do kilku (-nastu) działek w okolicy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#budowadomu #budownictwo #nieruchomosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: W PL bardzo mało osób umie robić takie dachy i nie są one proste, trzeba je umieć dobrze zaizolować, etc
Jeśli nie masz sprawdzonej ekipy i doświadczenia budowlanego, to proponuję zrobić zwykły dwuspadowy, który zrobi Ci nawet pijany
Ja podałem przy merażu zakres np powierzchni cz6ly wysokości czy odległości i gmina w wz dala mi wszędzie maximum co zawnioskowalem
Z tym że nowe wz to nawet 3 miesiące czekania
Jak będzie właściciel występował to są za darmo a jak ktoś inny to placi 500zł
Co do dachu, budowlańcem nie jestem, ale to
Ogólnie jak zmian jest sporo, to bardzo niechętnie gminy podchodzą do zmian, bo i tak trzeba zrobić analizę urbanistyczna, zawiadamiam
@mirko_anonim: Na stropie nie ma problemu z odprowadzaniem wody, która tutaj jest kluczowym wyzwaniem.
W PL mało powstaje takich domów, to nie jest oczywiście "rocket science" ale przeciętny budowlaniec nie ma pojęcia, jak taki zrobić i zrobi Ci go źle. potem będzie problem z eksploatacją - najczęściej po prostu zaczyna
@mirko_anonim: Bardzo prosto. Szukasz działki w okolicy, gdzie są domy takie jakie ty byś chciał zbudować. Jeśli chcesz parterowy to szukasz w okolicy domów parterowych. Jeśli chcesz z dachem płaskim to szukasz w okolicy domów z