Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Przedsiebiorcze mirki ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak sobie myśle od dłuższego czasu nad założeniem własnej firmy budowlanej w dziedzinie brukarstwa, bo kuszą mnie dotacje wynoszące nawet z 150 tys zł xd i sobie myśle czy gdybym zatrudnił dwóch fachowców, którym bym płacił ok 8 tys netto/mies, a od klienta brałbym po 200 zł/m2 to ma szanse to wypalić? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#budownictwo #pytanie #firma #pieniadze

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Oczywiście. Bardzo ciężka robota ale przyzwoicie płatna, ale polecam troche popracować(1-2 miesiące) u kogoś innego żeby zebrac potrzebne minimalne doświadczenie i nie wymyślać koła na nowo. Nie ma chyba kursu dla brukarzy, ale gdyby ktoś sie skupił i poukładał więdzę to myślę że w 2h mógłby przekazać całą teorię.
  • Odpowiedz
Z brukarzami jest taki problem, że jak mają trochę rozumu i umiejętności to zaraz idą na swoje. Ci którzy pracują na etacie policzą sobie żebyś za dużo nie zarobił i będą robić na minimum możliwości, jak dasz im na akord to też sobie oszacują ile im na miesiąc potrzeba i będą robić tylko tyle żeby zarobić ile potrzebują. Ciężka branża i z pracownikami problemy. Mój znajomy miał taką firmę i po chyba
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Nie wiem jakie sa zasady tych dodatcji ale zapytam z ciekawosci to dlaczego nie znalezc dwoch zaufanych wspolpracownikow, jeden zaklad firme i zatrudnia tych dwoch ale dotacją i zyskiem dzielicie sie po rowno? O ile jest taki wymog aby zatrudnic dwoch.
  • Odpowiedz
@VezookVip: chodzilo mi o takie jakby fikcyjne zatrudnienie na najnizsza dla tej dotacji a dzielenie sie zyskiem jakos po rowno. Na dzialanosci tez musisz sie ubezpieczyc. Ale to pewnie mialobu szanse wypalic na zasadzie ojciec i dwoch synow.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @cotozazycie Czyli 50 tys zł by mi zostało, a ja chciałem te dotacje w większości zainwestować w firme tj maszyny budowlane, czyli jakaś stara koparko-ładowarka w dobrym stanie
( ͡° ͜ʖ ͡°) mini-koparka z przyczepką do wożenia jej + dostawczak do tej przyczepki, wszystko używane więc w kosztach bym sie zmiescił ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz