Wpis z mikrobloga

Wykop rano poinformował mnie, że to już 5 lat na tym padole( ͡º ͜ʖ͡º) Oczywiście jako firma! To z tego powodu się pochwalę i w sumie trochę podzielę, kiedy mam największą satysfakcję ze swojej pracy.

Odezwał się do mnie jakoś w czerwcu lub lipcu znajomy, który kilka lat temu pracował w ASO. Obecnie prowadzi firmę, ma wspólnika. Zapytał mnie o ofertę finansowania, bo stał przed zamówieniem Toyoty Corolla. Od słowa do słowa, mówię mu, żeby podesłał mi specyfikację, puszczę ją do brokera w celu weryfikacji ceny. Ze specyfikacji, którą dostał w ASO tj. 161 000 PLN brutto zrobiło się 154 608 PLN brutto + 3 000 PLN brutto dla brokera. Czyli 3392 PLN brutto na aucie w kieszeni. To jest pikuś.

Finansowanie. Wstawiam porównanie oferty ode mnie vs. ASO. Finalnie wybrał 0% OW, 47x miesięcy 20% WK czyli zostało mu w kieszeni 17471,61 PLN - taka była różnica na finansowaniu (uwzględniając różne ceny auta - u mojego brokera 154608, w ASO 161000, więc powiedzmy, że faktyczna oszczędność na zakupie auta bez broker'a, z obym finansowaniem to właśnie te 17471,61).

Do tego ubezpieczenie w pakiecie 4,5% dla sp. zoo, gdzie rozpiętość ofert była od 6404 do 17279 (liczone dla SU netto+50% VAT). Oferty sprawdzone w 9 towarzystwach. ASO proponowało 5%. Na wszystkich 3 płaszczyznach: zakup auta, wybór finansowania, wybór ubezpieczenia klient wybrał najlepsze dla siebie oferty, a jednocześnie były to opcje proponowane przez moją firmę. Zwłaszcza, że klient porównywał sobie wszystkie 3 aspekty. Fura już odebrana i jeździ. Takie transakcje mega cieszą ( ͡º ͜ʖ͡º)

#motoleasing <- mój tag autorski
#motoryzacja
#finanse
#leasing
#ubezpieczenia

https://optif.pl/br/ <- nasza oferta księgowości
ubezpieczenia@optif.pl <- email w sprawie ubezpieczeń
https://optif.pl/oferta/ <- adres w sprawie leasingu
OptiFinance - Wykop rano poinformował mnie, że to już 5 lat na tym padole( ͡º ͜ʖ͡º) O...

źródło: obraz_2024-09-06_153804606

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OptiFinance Czy w przypadku finansowania u dealera nie wpadła jakaś zniżka na auto? To częsty trik salonów, damy ci 8% zniżki na auto ale odbijemy sobie to w finansowaniu.

Czy w finansowaniu dla osób prywatnych też mogą być takie różnice?
  • Odpowiedz
  • 4
@AnalLog: Cały myk w tym, że klient dostał lepszą cenę przez broker'a i lepsze finansowanie zewnętrzne. Gdyby wziął auto z ASO, w którym był i finansowanie od nich, cała zabawa wyszłaby go co najmniej 17,5k drożej. Czasami się zdarzają sytuację, że za swoje finansowanie jest extra rabat na auto. W grupie VAG np. klient na detalu ma dotowane finansowanie i głupotą jest go nie wziąć - przynajmniej zazwyczaj, bo i
  • Odpowiedz
@OptiFinance: W tabelce którą podałeś nie ma wkładu własne tylko kwota wykupu po zakończeniu leasingu? Czy to jest wartość bezwzględna czy może się zmienić (np. wzrost stóp procentowych, etc...). W jaki sposób rata jest związana ze stopami procentowymi?

Jak wygląda leasing (na firmę samochód używany również prywatnie) samochodu elektrycznego z wykorzystaniem dopłat z programu "Mój elektryk". Są tam jakieś ograniczenia co do firmy u której bierze się leasing, w ogóle
  • Odpowiedz
  • 0
@kwanty: Tak, bo to parametry bez wkładu własnego, klient nic na starcie nie wpłacił. Finansowanie jest oparte o WIBOR1M, więc rata może ulec zmianie i zostanie automatycznie przeliczona zarówno w górę jak i w dół.

Obecnie ścieżka dla firm leasingowych jest zawieszona w programie Mój Elektryk. Nabór ma ruszyć ponownie od 1 stycznia po uruchomieniu środków z KPO i pewnie zmianie warunków. Niektóre firmy finansowały ten wkład, inne wymagały założenia
  • Odpowiedz
Niektóre firmy finansowały ten wkład, inne wymagały założenia dotacji, a po jej wypłacie zwracały środki na konto.

@OptiFinance: A wiesz jak to jest u VW? Na towarowe jeszcze są dotacje i się zastanawiam czy nie brać Buzza Cargo.
  • Odpowiedz
Mówisz o limicie do rozliczenia Kosztów Uzyskania Przychodów? 150k dla spalinowych i 225k dla BEV. Na leasing nie ma to znaczenia, jedynie na wyliczenie wskaźników przez leasingobiorcę.

@OptiFinance: Tak na szybko wyszukałem, że dofinansowanie z programu "Mój elektryk" jest do samochodów o cenie 225 tys PLN (pewno to zależy jeszcze od innych parametrów): https://enerad.pl/aktualnosci/maksymalna-cena-auta-dotowanego-w-programie-moj-elektryk-bedzie-wyzsza/

Czyli EV w cenie 300 tys PLN w ogóle się nie łapie na ten program czy
  • Odpowiedz
  • 1
@kwanty a pytałeś o limit ceny auta na dotacje mój elektryk. To tak, było to 225k, czyli jak ktoś odliczał 50% VAT to auto do ok. 248k brutto. Pewne auta się nie łapią, ale już całkiem sporo tak
  • Odpowiedz