Wpis z mikrobloga

@Zielonykubek: Co takiego jest w ogóle w Łodzi?
Ja nie rozumiem jak ktokolwiek może pomyśleć "chcę zamieszkać w Łodzi".
Jak już podejmujesz ciężar wyprowadzki to dlaczego nie przenieść się do porządnej metropolii zamiast "miasta meneli"?
  • Odpowiedz
@miku555: Wszystkie zalety dużego miasta, sporo parków i zieleni, praktycznie brak turystów, ludzie wywodzą się raczej z biedy wiec większą serdeczność i brak kija w dupie, jedna wielka imprezownia na piotrkowskiej z multum restauracji, manufaktura, calkiem tanie życie. Mało?
  • Odpowiedz
@miku555: Koszta życia. Jesteś specjalista masz podobne zarobki w Łodzi i Warszawie. W Warszawie o wiele większy rynek pracy ale w kontekście pracy zdalnej to już traci na znaczeniu (no i stawki sie wyrównały). Za tą samą pensje w Łodzi możesz po prostu pozwolić sobie na lepszy poziom życia, większe mieszkanie, częstsze wypady na miasto.

Nawet zobacz ostatni GUS, to jest porównanie średniej pensji do mediany. W Polsce przecietnei około 30% (średnia większa o 30% od mediany), gdzie Kraków i Poznań około 40% , Warszawa 52%. Pokazuje to jak Ci najlepiej zarabiający podbijają srednią i koszta życia.

Zajebiście jest żyć w Warszawie jak ma się pensje w 9 decylu, jak jesteś średniak to wygodniej będzie w innym
Radus - @miku555: Koszta życia. Jesteś specjalista masz podobne zarobki w Łodzi i War...

źródło: Zdjęcie WhatsApp 2024-09-04 o 14.08.26_0e016521

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@miku555 Jedno z większych miast w Polsce, na miejscu masz wszystkie usługi, których potrzebujesz do życia, najlepiej skomunikowana metropolia w Polsce. Idealne miejsce jak masz pracę wyjazdową po kraju.

Może i nie ma tyłu korpo co w Krakowie ale nieruchomości są zdecydowanie tańsze.
  • Odpowiedz
@schweizer: taa, nigdy nie zapomnę jak pierwszy raz przyjechałem do Łodzi a było to ze 3 lata temu, wysiadam dosłownie pod biurowcem mojego nowego korpo i słyszę jak jakiś chłop drze mordę, rzyga, dalej drze mordę, nawet nie zatrzymał się na chwilę, centrum miasta... Takie to jest właśnie miasto meneli. Dodatkowo drogi r-------e, tramwaje które dla mnie są minusem (same autobusy w normalnym mieście wystarczają). Wszędzie syf, jakieś obskurne zaszczane
  • Odpowiedz
  • 0
@4mmc-enjoyer Za kilka lat to ogarną. Zobacz sobie na zdjęcia Warszawy, czy dowolnego miasta sprzed kilkunastu lat.

Warszawa, Kraków, Wrocław są przeludnione, a to daje szansę Łodzi na dynamiczny rozwój.
  • Odpowiedz
daje szansę Łodzi na dynamiczny rozwój.

@Dlkvv: no z tym bym się nie rozpędzał :D Łódź to akurat wymierające miasto - dla jednych tragedia dla innych szansa, ale jakoś hiper rozwoju miasta bym nie szukał. Raczej potrzebna jest świadome i inteligetne skalowania miasta do jego nowej pozycji :)
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer: Gdy byłem pierwszy raz w mocno hajpowanym Gdańsku, to też zszokowala mnie wszechobecność menelstwa. Nawet jak na łódzkie standardy było ich naprawdę dużo.

Nikt nie zaprzecza, że w ŁDZ jest sporo biedy i patoli, ale nie sądzę byśmy się jakos specjalnie wyróżniali na tle całej Polski.
  • Odpowiedz