Wpis z mikrobloga

#agd #gotowanie #pytanie
Mam pytanie sprzętowe, głównie do #bojowkapiekarska
Szukam dobrego robota kuchennego, który poza standardowymi ciastami da radę z cięższym ciastem na chleb czy pizzę. W sensie nie spali się, nie będzie tańczył po całym blacie czy wydawał potępieńczych jęków w trakcie procesu wyrabiania ciasta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ważna uwaga - złożony może mieć maks 30cm wysokości, żebym miał gdzie go przechować, więc mam wrażenie, że standardowe "planetarki" odpadają.
Jeżeli chodzi o dodatkowe funkcję, to początkowo planowałem jakiś wszystkomający zestaw z przystawkami do mielenia, siekania itp. ale stwierdziłem, że lepiej będzie i tak kupić osobną porządną maszynkę do mięsa z szatkownicą, więc dodatki nie są wymogiem. Natomiast chętnie bym skorzystał z blendera kielichowego, melaksera czy wyciskarki, nawet jakbym miał osobno kiedyś sobie dokupić.

Czy ktoś z was korzystał może z Boscha MUM Series 2? To ta seria niżej niż MUM5, bardzo kompaktowo wyglądają i zastanawiam się, jak sobie radzą właśnie z wyrabianiem czegoś cięższego.
SKYFander - #agd #gotowanie #pytanie
Mam pytanie sprzętowe, głównie do #bojowkapiekar...

źródło: Robot-kuchenny-planetarny-BOSCH-MUMS2EW00-700W

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SKYFander:

żona próbuje zajechać pierwszą wersję tego wynalazku i daje radę ... pizza / pierogi bez najmniejszego problemu choć czasami jęczy jak by miał ducha wyzionąć a górne ramie robi z 1 cm przechyłu :) z masłem z lodówki też daje rade :)

choć żona ma marzenie na większą miskę :( więc go nie oszczędza :)
  • Odpowiedz
  • 0
@matrix_pl: Z tego co widziałem po filmach, to chyba wszystko poza jakimiś największymi modelami Kitchen Aidów czy innych podobnych będą się wyginały przy wyrabianiu takiego ciasta. Ważne, żeby chleb czy pizza od czasu do czasu nie zajechały silnika czy przekładni bardzo szybko.
  • Odpowiedz
@SKYFander: mam bosha mum4 i daje sobie radę od dobrych paru lat a dużo ciast drożdżowych w nim wyrabiam i na chleby też się zdarza. Mam do niego różne przystawki i więc i mielę mięso i koktaile robię, ziemniaki trę na placki. Poprzednią generację Mum2 oddałem znajomej jeszcze kiedyś z RFN przywiezione a działa do dziś.
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara: 31,2 cm ten najmniejszy, z tego co widzę. Na styk by chyba wlazł, ale bym pewnie musiał pod kątem go zawsze do szafki wkładać xD
No i cenowo to już inny poziom, nie wiem czy nie za srogo na tak okazyjne robienie chleba/pizzy, bo to prawie 2500, z tego co widzę. Classica jeszcze idzie wyrwać za 1500zł, ale już na bank się nie zmieści.
  • Odpowiedz
@SKYFander: No jak okazyjnie to chybaa nie maa sensu, ale no ja juz swojego mam chyba 8 lat i dalej dziala jak nowy. Cena dodatkow to juz innaa historia.. No ale pelnej ceny tez bym nie dal, ja mialem szczescie odkupic od znajomych nowy za chyba 1200, bo wygrali w konkursie
  • Odpowiedz
@SKYFander: swojego używam dość intensywnie (piekę chleb co najmniej raz w tygodniu, czasem pizza i jakieś inne wypieki) od 2 lat i nic się nie zepsuło, super też jest gama akcesoriów do niego - zastępuje mi osobny blender, malakser, maszynkę do mięsa itp
  • Odpowiedz