Aktywne Wpisy
drobne_na_taryfe +421
miałam już sąsiadów jarających na balkonie fajki i blanty, trzymających tam niezamykające japy papużki, dzieci i psy, ale gość używający co drugi dzień na balkonie frytkownicy to nowa jakość
nieocenzurowany88 +242
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest włączone czy nie). Prąd pobierany przez kontrolkę jest śmiesznie niski więc w ogóle się nie nagrzewa, a dioda powinna świecić ponad 20 lat. Rezystory są w koszulkach termokurczliwych i pełnią funkcję ograniczników prądu oraz bezpieczników. Reystory połączone są do wyprowadzeń AC (~), a dioda i kondensator do wyprowadzeń (+) i (-) mostka prostowniczego. Całość jest zabezpieczona koszulkami termokurczliwymi i lakierem do PCB.
@tojestmultikonto: w jakim celu ?
@tojestmultikonto: ale w nocy to będziesz potrzebował włącznika światła więc musisz jeszcze zrobić podświetlanie dla niego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://simone.pl/cw1l-01-11,lacznik-pojedynczy-z-podswietleniem-led-10a-bialy-simon-10
a co do bezpieczników to na ostatnie 10 lat raz tylko je sam wyłączyłem jak lampę zmieniałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) same mi nigdy nie wywaliły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Don_Kamizi: za to takie wpisy jak twoje nie są śmieszne a zwyczajnie głupie a ten, co je zamieszcza zachód europy widział tylko na mapach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I to szerokie to nie jest ramka, tylko podkładka, aby nie brudzić ściany