Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest włączone czy nie). Prąd pobierany przez kontrolkę jest śmiesznie niski więc w ogóle się nie nagrzewa, a dioda powinna świecić ponad 20 lat. Rezystory są w koszulkach termokurczliwych i pełnią funkcję ograniczników prądu oraz bezpieczników. Reystory połączone są do wyprowadzeń AC (~), a dioda i kondensator do wyprowadzeń (+) i (-) mostka prostowniczego. Całość jest zabezpieczona koszulkami termokurczliwymi i lakierem do PCB.
@MistrzKowalski: Po pierwsze będę wiedział czy mi wywaliło bezpiecznik, a po drugie jak w nocy będę wstawał sikać to będę z daleka widział gdzie jest wyłącznik.
@tojestmultikonto: A po co mostek i kondensator (rozumiem że to za mostkiem do wyrównania prądu stałego), skoro dioda sama z siebie prostuje i świeci przez pół sinusoidy? Widoczne jest miganie?
@tojestmultikonto: ta szeroka ramka dookoła włącznika zawsze mnie śmieszy. Ten kto to zaklada, nie ma poczucia estetyki, takie bezguście. Od razu widać, że wschód europy, jakaś Polska, Rumunia lub Rosja xD
ta szeroka ramka dookoła włącznika zawsze mnie śmieszy.
@Don_Kamizi: za to takie wpisy jak twoje nie są śmieszne a zwyczajnie głupie a ten, co je zamieszcza zachód europy widział tylko na mapach ( ͡°͜ʖ͡°) I to szerokie to nie jest ramka, tylko podkładka, aby nie brudzić ściany
@MistrzKowalski: to nie mialo byc smieszne. Mój komentarz wynikał z wiedzy i doświadczenia, od 30 lat zwiedzam różne kraje europy zachodniej. Takie ramki mozna zalozyc ale co najwyzej w piwnicy. Pozdrawiam frustratów ( ͡°͜ʖ͡°)
@Don_Kamizi: czyli jeździsz po "krajach zachodu" i sprawdzasz ludziom czy mają zamontowane te "paskudne" ramki? W sumie nie mnie oceniać czyjeś hobby...
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest włączone czy nie). Prąd pobierany przez kontrolkę jest śmiesznie niski więc w ogóle się nie nagrzewa, a dioda powinna świecić ponad 20 lat. Rezystory są w koszulkach termokurczliwych i pełnią funkcję ograniczników prądu oraz bezpieczników. Reystory połączone są do wyprowadzeń AC (~), a dioda i kondensator do wyprowadzeń (+) i (-) mostka prostowniczego. Całość jest zabezpieczona koszulkami termokurczliwymi i lakierem do PCB.
@tojestmultikonto: w jakim celu ?
@tojestmultikonto: ale w nocy to będziesz potrzebował włącznika światła więc musisz jeszcze zrobić podświetlanie dla niego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://simone.pl/cw1l-01-11,lacznik-pojedynczy-z-podswietleniem-led-10a-bialy-simon-10
a co do bezpieczników to na ostatnie 10 lat raz tylko je sam wyłączyłem jak lampę zmieniałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) same mi nigdy nie wywaliły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Don_Kamizi: za to takie wpisy jak twoje nie są śmieszne a zwyczajnie głupie a ten, co je zamieszcza zachód europy widział tylko na mapach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I to szerokie to nie jest ramka, tylko podkładka, aby nie brudzić ściany