Wpis z mikrobloga

#diy #elektronika #hobby #zrobtosam #tojestmultikonto

Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest włączone czy nie). Prąd pobierany przez kontrolkę jest śmiesznie niski więc w ogóle się nie nagrzewa, a dioda powinna świecić ponad 20 lat. Rezystory są w koszulkach termokurczliwych i pełnią funkcję ograniczników prądu oraz bezpieczników. Reystory połączone są do wyprowadzeń AC (~), a dioda i kondensator do wyprowadzeń (+) i (-) mostka prostowniczego. Całość jest zabezpieczona koszulkami termokurczliwymi i lakierem do PCB.
tojestmultikonto - #diy #elektronika #hobby #zrobtosam #tojestmultikonto

Zrobiłem po...

źródło: 20240830_103226

Pobierz
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lubisz_sok_to_sok_maj_kok są takie fajne nocne lampki z czujką ruchu i zmierzchu, które wpinasz do gniazdka. Więc wystarczy wyprowadzić gniazdko przy podłodze gdzieś na korytarzu (mówię o opcji remontu/nowej budowy) i to wystarczy.
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: Ja zainwestowałem w żarówki/włączniki na wi-fi oraz Amazon Alexa. Daje jej komendy głosowe, a ona zapala światło w kiblu.

Po co podchodzić do włącznika światła jak w jakimś średniowieczu? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Tratak: takie pierydolenie, pewnie wiesz :D zdrutuję se sam bo nie ufam sklepowym :D

każdy producent osprzętu robi włączniki z podświetleniem

miałem napisać, że jak nie ufa Ospelowi za 15 zł to niech kupi Legranda za 20 zł ale Legrand na allegro za 13 zł jest

ale OP pisze, że chodzi mu bardziej o lampkę informującą o wywaleniu korków czyli widać, że majsterkowicz :D
  • Odpowiedz
a poczucia estetyki, takie bezguście. Od razu widać, że wschód europy, jakaś Polska, Rumunia lub Rosja xD

@Don_Kamizi: Niektórzy przekładają estetykę nad...estetykę :P Wolę żeby snob jak ty mi powiedział, że to bezguście niż mieć za kilka lat brudną ścianę. Szczególnie jak ktoś ma dzieci. To jest dopiero bezguście.
  • Odpowiedz