Wpis z mikrobloga

#diy #elektronika #hobby #zrobtosam #tojestmultikonto

Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest włączone czy nie). Prąd pobierany przez kontrolkę jest śmiesznie niski więc w ogóle się nie nagrzewa, a dioda powinna świecić ponad 20 lat. Rezystory są w koszulkach termokurczliwych i pełnią funkcję ograniczników prądu oraz bezpieczników. Reystory połączone są do wyprowadzeń AC (~), a dioda i kondensator do wyprowadzeń (+) i (-) mostka prostowniczego. Całość jest zabezpieczona koszulkami termokurczliwymi i lakierem do PCB.
tojestmultikonto - #diy #elektronika #hobby #zrobtosam #tojestmultikonto

Zrobiłem po...

źródło: 20240830_103226

Pobierz
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tojestmultikonto:

Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że niebieskiej diody dyfuzyjnej użyłeś we włączniku światła? Przerost formy nad treścią. Ale przed kolegami będziesz szpanował jaki to ty (specjalnie z małej litery) masz włącznik światła. Może byś lepiej wykorzystał niebieską diodę dyfuzyjną?
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: Brzmi jakbyś tam zamontował komputer sterujący załączaniem podświetlenia wyłącznika światła gdy czujnik wyczuje ruch w pobliżu a to tylko mała dioda.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Od kiedy w takim podświetlanym przycisku(fabryczny z diodą/żaróweczką, nie samoróbka) zrobiło się jakieś zwarcie i zaczęło się w nim to wszystko topić unikam takich rozwiązań jak ognia ¯\(ツ)/¯

@Zgrywajac_twardziela: Po to są dwa rezystory na wejściach AC na 1/4 W, w przypadku zwarcia padną półprzewodniki, a jak nie to któryś z rezystorów się przepali jak bezpiecznik i przerwie obwód.
  • Odpowiedz
akurat podświetlany włącznik to super sprawa, od dawna można kupić takie.

@TomWro: Ale nie o takich parametrach. Dioda powinna świecić minimum 30 lat przy takim prądzie zasilania. Ja założyłem, że wytrzyma 20 lat. Jest tam kondensator 1 nF / 3kV i mostek na 2A, więc nie ma szans żeby ten układ się nagrzewał i był nadmiernie obciążony.
  • Odpowiedz
miałem napisać, że jak nie ufa Ospelowi za 15 zł to niech kupi Legranda za 20 zł ale Legrand na allegro za 13 zł jest

ale OP pisze, że chodzi mu bardziej o lampkę informującą o wywaleniu korków czyli widać, że majsterkowicz :D

@SpalaczBenzyny: To jest 2 w jednym. Podświetlenie wyłącznika i sygnalizacja przerwy w obwodzie elektrycznym. Prąd jaki przepływa przez ten obwód jest praktycznie na granicy błędu pomiarowego jak
  • Odpowiedz