Aktywne Wpisy
saji +261
Nie mogę w tym kraju jeździć samochodem. Praktycznie wszyscy ignorują przepisy. Zaczyna się pewnie niewinnie: "50km/h"? Prosta droga, przecież można pocisnąć 70." I dzięki takiej furtce zaczyna się dalsze olewanie. Gdyby to była kwestia gapiostwa to jeszcze pół biedy, ale nie- to mentalność. Nawet jak kierowca kogoś zabije (no chyba, że jest bogaty i trafi na rodzinę z małym dzieckiem) to w komentarz pod artykułem zaczyna się obrona.
W ten weekend dalszy
W ten weekend dalszy
starboy9 +151
polactwo to stan umysłu, siedzę sobie na lotnisku do odlotu godzina, a Polacy już się w kolejkę ustawili przy bramce xD obok pełno wolnych miejsc siedzących żeby czasem bez nich nie odlecieli xD
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest włączone czy nie). Prąd pobierany przez kontrolkę jest śmiesznie niski więc w ogóle się nie nagrzewa, a dioda powinna świecić ponad 20 lat. Rezystory są w koszulkach termokurczliwych i pełnią funkcję ograniczników prądu oraz bezpieczników. Reystory połączone są do wyprowadzeń AC (~), a dioda i kondensator do wyprowadzeń (+) i (-) mostka prostowniczego. Całość jest zabezpieczona koszulkami termokurczliwymi i lakierem do PCB.
Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że niebieskiej diody dyfuzyjnej użyłeś we włączniku światła? Przerost formy nad treścią. Ale przed kolegami będziesz szpanował jaki to ty (specjalnie z małej litery) masz włącznik światła. Może byś lepiej wykorzystał niebieską diodę dyfuzyjną?
@tojestmultikonto: a do włącznika też będziesz robił?
@MistrzKowalski: pewnie ma Alzheimera i zapomina gdzie ma włącznik xD
@MistrzKowalski: W jakim celu uporczywie wstawiasz spację przed znakiem zapytania?
@Zgrywajac_twardziela: Po to są dwa rezystory na wejściach AC na 1/4 W, w przypadku zwarcia padną półprzewodniki, a jak nie to któryś z rezystorów się przepali jak bezpiecznik i przerwie obwód.
@TomWro: Ale nie o takich parametrach. Dioda powinna świecić minimum 30 lat przy takim prądzie zasilania. Ja założyłem, że wytrzyma 20 lat. Jest tam kondensator 1 nF / 3kV i mostek na 2A, więc nie ma szans żeby ten układ się nagrzewał i był nadmiernie obciążony.
@SpalaczBenzyny: To jest 2 w jednym. Podświetlenie wyłącznika i sygnalizacja przerwy w obwodzie elektrycznym. Prąd jaki przepływa przez ten obwód jest praktycznie na granicy błędu pomiarowego jak