Wpis z mikrobloga

Też macie wrażenie że życie to oszustwo?

Jesteście zmuszeni żeby codziennie z---------ć, rano się godzinę czasem dwie wybierać, później z---------ć do pracy i w ogóle pracować i tak do z-------a?

Przecież to jest męczarnia i ja wiem że są ludzie co nie muszą pracować tylko generalizuję bo większość osób jednak jest skazana na ten wysiłek i często dyskomfort. Pamiętam jak całe życie męczarnią była dla mnie szkoła, później studia też wysiłek, a teraz mam najbliższe kilkadziesiąt lat z---------ć żeby mieć co żreć albo znaleźć sobie bogatego męża i być niewolnicą

Tylko ja tak mam że mam wrażenie że coś tu jest nie tak z tym wszystkim?

#przemyslenia #pracbaza #zycie
AIicja - Też macie wrażenie że życie to oszustwo?

Jesteście zmuszeni żeby codziennie...

źródło: 234

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AIicja najwygodniej jest być naiwnym. Robisz co powiedzą, nie widzisz niczego złego w patologii systemu a przestępcy są autorytetami moralnymi jeśli mają więcej władzy i pieniędzy. Mimo srogiego dysonansu poznawczego lecisz dalej i chowasz w głowę w piasek kiedy prawda się robi niewygodna. Status społeczny zrekompensuje wszystko heh ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Też macie wrażenie że życie to oszustwo?

@AIicja: na czym miałoby polegać? Ktoś Ci obiecywał że będzie inaczej?

Życie człowieka od czasu australopitekow to ciągła walka o przeżycie. Obecnie masz luksus walczyć w dość komfortowych warunkach, a jeśli zaliczasz się do górnej połowy stada to masz spore szanse lubić swoją pracę i w zasadzie dyskomfortu mieć bardzo mało.
  • Odpowiedz
  • 10
@AIicja
Problem pojawia się kiedy jedynym powodem do pracy jest konieczność położenia jedzenia na stół, wtedy pracujesz tylko po to żeby mieć jedzenie żeby móc pracować, znalezienie sobie celu i jakiegoś sensu w tym wszystkim jest zajebiście trudne, ale niezbędne żeby nie ocipieć.

Jedyne rzeczy które na tym świecie mają jakąś obiektywną wartość i nad którymi można się pochylić to relacje międzyludzkie i tworzenie rzeczy, wielu ludzi też powie "doświadczanie" życia,
  • Odpowiedz
@AIicja: Miłość napędza człowieka i sprawia, że się coś chce. Dla innych. Lub dla pasji. Bez miłości życie człowieka jest tyle warte co życie kreta. Są oczywiście fajne momenty, ale... nie wystarczająco dużo. Ogólna rada - wyjdź do ludzi, szukaj innych, czegoś, pasji, przyjaźni, pomagaj innym, znajdź swoją relację z Bogiem. Inaczej pustka cię zeżre od środka.
  • Odpowiedz
@AIicja: poczekaj. Uważasz że praca by mieć jedzenie to nie jest normalne? Całe życie na ziemi z--------a kazdego dnia żeby mieć norkę, wychować potomstwo, mieć żarcie i być bezpiecznym. Ty byś chciała inaczej?
Jak jesteś fajna d--a to se znajdź typa co cię będzie utrzymywał, starczy na kilka lat zanim się zestarzejesz i wymieni ci na nowszy model.
A tak na poważnie to znajdź cel w życiu bo chyba jeszcze
  • Odpowiedz
@AIicja: mam podobnie. Nie widzę sensu pracowania tyle lat. I tak nie dożyje do emerytury.
Nie wiem co można robić w życiu żeby nie pracować a mieć pieniądze
  • Odpowiedz
@AIicja: po pierwsze to nie musisz - owszem, w większości miejsc na świecie i przez 99.99999% naszej historii tak było, ale obecnie nie musisz robić nic by nie umrzeć z głodu a nawet mieć dach nad głową. (no albo rzeczywiście minimalnie czyli się zgłosić, że jesteś bezdomna i nie chlać/ćpać).

A po drugie to każdy organizm żywy na świecie 'pracuje' na okrągło, a jeżeli się odżywia czy regeneruje to tylko
  • Odpowiedz
@AIicja: i do tego ludzi nie stać na swój kąt, połowa ludzi ma odłożone tylko śmieszne 20k, zapaść demograficzna za chwilę da po ryju każdemu, piękny świat xD
  • Odpowiedz
@AIicja: Zacznij mocno oszczedzać, minimalizuj wszystko poza spotkaniami ze znajomymi.
Auto- proste i tanie.
Telefon- tani.
Ciuchy - normalne ale trzeba szanować.
Prawie żadnych używek.
Wrócić do rodziców czy coś. Znaleźć
  • Odpowiedz
@AIicja: Jeśli nienawidzisz swojej pracy to jest tak jak mówisz, ale kiedy jest odwrotnie i ja lubisz, albo przynajmniej jest znośna to w ogóle takie myśli nie zaprzątają Ci głowy.
  • Odpowiedz