Niedawno napisałem wpis z pytaniem, jak można przemycić orzechy do dań, by je zjeść jeśli ktoś z jakichkolwiek względów nie je lub nie zje ich w formie przekąski na stole. Otrzymałem kilka protipów ale i wypraktykowałem kilka rzeczy i chce się nimi z wami podzielić, może się przydadzą, jeśli chcecie żeby ktoś z rodziny częściej jadł orzechy, np. dziecko albo rodzic.
Otóż zauważyłem, że jeśli je zblenduję na drobne kawałeczki, to łyżeczka takich orzechów ma bardzo delikatny smak, który niczym szczególnym w smaku ani zapachu nie trąci, więc są one dość uniwersalne. Dodatkowy plus, że nawet jeśli ktoś ma problem z gryzieniem, takie rozdrobnione łatwiej zje.
Orzechy które kupiłem to 1 kg mieszanka migdały, włoskie, nerkowce, laskowe Kresto. Od razu po zakupie poszły do szklanego zamkniętego pojemnika i do lodówki, by zachować świeżość i żeby kwasy tłuszczowe nie uległy utlenieniu.
Oto co przetestowałem i sprawdziło się świetnie:
1. Oszukane pesto, w którym zamiast pini dałem rozrobione orzechy, można użyć blendera, choppera, moździerza, do tego bazylia, czosnek, sól, starty grana padano lub parmezan i oczywiście oliwa z oliwek. To jest naprawdę smaczne np. na kanapkę z pomidorem i ulubionymi dodatkami.
2. Wafle przekładane, które przełożyłem kilkoma warstwami dżemem, kremem orzechowym nocciolata i rozdrobnionym miksem orzechów w ilości garści. Muszą być dość drobno rozrobione, żeby nabrały konsystencji lekko kleistej.
3. Dowolny tort lub ciasto, którego brzegi można posypać rozdrobnioną mieszanką. Zrobiłem mały torcik, którego brzegi były na bazie śmietanki i mascarpone, oprószone orzechami po wierzchu.
4. Orzechy jako posypka na naleśniki z twarogiem na słodko, oblane odrobiną miodu gryczanego i pierzgą (płynną).
5. Kulki orzechowe, czyli krem pistacjowy (45% scyavuru) i rozdrobniony mix orzechów, po wymieszaniu tworzy zwartą, gęstą masę, z której można uformować pyszne kulki orzechowe.
Ciężko precyzyjnie powiedzieć bo już sos do makaronu robię na oko. 1/3 szklanki wody, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki imbiru, szczypta cynamonu, ok łyżeczki świeżo zmielonego kopru włoskiego, łyżeczka miodu i trochę na czubek łyżeczki papryki chili. Do tego ze dwie trzy łyżeczki sosu sojowego. Ugotowany makaron na spaghetti 500 g. al dente wrzucam do rozgrzanego woka i dodaje do tego przyprawy wymieszane z wodą i dodaje zblendowane orzeszki ziemne. Dwie duże
@dzar1984: A, czyli dajesz tylko orzeszki ziemne. Ale i tak przepis brzmi smacznie. @nocnica: Klasyk. Lubię też dać do owsianki trochę miodu gryczanego lub spadziowego lub banana. A jak już jesteśmy przy owsiance, to ostatnio kupiłem 5 zbóż (Melvit La Chef Mix śniadaniowy 5 zbóż 3 kg).
Otóż zauważyłem, że jeśli je zblenduję na drobne kawałeczki, to łyżeczka takich orzechów ma bardzo delikatny smak, który niczym szczególnym w smaku ani zapachu nie trąci, więc są one dość uniwersalne. Dodatkowy plus, że nawet jeśli ktoś ma problem z gryzieniem, takie rozdrobnione łatwiej zje.
Orzechy które kupiłem to 1 kg mieszanka migdały, włoskie, nerkowce, laskowe Kresto. Od razu po zakupie poszły do szklanego zamkniętego pojemnika i do lodówki, by zachować świeżość i żeby kwasy tłuszczowe nie uległy utlenieniu.
Oto co przetestowałem i sprawdziło się świetnie:
1. Oszukane pesto, w którym zamiast pini dałem rozrobione orzechy, można użyć blendera, choppera, moździerza, do tego bazylia, czosnek, sól, starty grana padano lub parmezan i oczywiście oliwa z oliwek. To jest naprawdę smaczne np. na kanapkę z pomidorem i ulubionymi dodatkami.
2. Wafle przekładane, które przełożyłem kilkoma warstwami dżemem, kremem orzechowym nocciolata i rozdrobnionym miksem orzechów w ilości garści. Muszą być dość drobno rozrobione, żeby nabrały konsystencji lekko kleistej.
3. Dowolny tort lub ciasto, którego brzegi można posypać rozdrobnioną mieszanką. Zrobiłem mały torcik, którego brzegi były na bazie śmietanki i mascarpone, oprószone orzechami po wierzchu.
4. Orzechy jako posypka na naleśniki z twarogiem na słodko, oblane odrobiną miodu gryczanego i pierzgą (płynną).
5. Kulki orzechowe, czyli krem pistacjowy (45% scyavuru) i rozdrobniony mix orzechów, po wymieszaniu tworzy zwartą, gęstą masę, z której można uformować pyszne kulki orzechowe.
Macie jeszcze jakieś fajne pomysły?
#orzechy #gotujzwykopem #pieczzwykopem #przepisy #wegetarianizm #weganizm #zdrowie #zdrowazywnosc
@nocnica: Klasyk. Lubię też dać do owsianki trochę miodu gryczanego lub spadziowego lub banana. A jak już jesteśmy przy owsiance, to ostatnio kupiłem 5 zbóż (Melvit La Chef Mix śniadaniowy 5 zbóż 3 kg).
Skład: 20% płatki gryczane, 20% płatki jęczmienne, 20% płatki owsiane, 20% płatki pszenne, 20% płatki żytnie
Polecam, tym bardziej, że mieszanka